Life

Blue Monday 2022. 17 ianuarie e cea mai tristă zi din an

Blue Monday, cunoscută drept cea mai tristă zi din an, pică în 2022 pe data de 17 ianuarie. Iată ce spun specialiștii despre această dată. Sunt și unii care o consideră o păcăleală.
16.01.2022 | 17:01
Blue Monday 2022 17 ianuarie e cea mai trista zi din an
ADVERTISEMENT

Ziua de 17 decembrie este considerată cea mai depresivă din an. Blue Monday, așa cum este ea numită, are loc în a treia zi de luni din ianuarie.

Sociologii și psihologii sunt cei care au numit așa această zi, ea fiind, de fapt, cea mai tristă zi a anului.

ADVERTISEMENT

Blue Monday, cea mai depresivă zi a anului 2022

Cea care a dezvoltat acest concept a fost Cliff Arnall, în anul 2004.

Psihologul spunea că a făcut această formulă de calcul pentru a stabili când are loc cea mai neagră zi din an încercând să afle care este ziua cea mai bună pentru a rezerva o vacanță pe timpul verii.

Însă lucrurile au luat o cu totul altă turnură, deoarece psihologul a ajuns să formuleze un calcul pentru cea mai deprimantă zi din an.

ADVERTISEMENT

„Inițial mi s-a cerut să vin cu ceea ce credeam că este cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanță de vară, dar când am început să mă gândesc la motivele rezervării unei vacanțe, reflectând la ceea ce mii de oameni mi-au spus în timpul atelierelor de gestionare a stresului sau de fericire, au existat acești factori care au indicat a treia zi de luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimantă”, a declarat el pentru The Daily Telegraph în 2013.

Unii sunt sceptici cu privire la Blue Monday. Ce argumente au acești oameni

Totuși, deși mulți suțin această teorie privind Blue Monday, sunt unele voci care o consideră doar o făcătură de PR. Scriitorul de la The Guardian Ben Goldacre chiar a declarat că întregul comunicat despre această zi a fost scris de o companie de PR.

ADVERTISEMENT

În realitate, nu ar exista o zi atât de deprimantă, deoarece acest lucru nu ar fi unul dovedit.

Stephen Buckley, directorul de la Mind, o linie de suport pentru sănătatea mintală, a declarat că Blue Monday trivializează depresia, problemă cu care se confruntă foarte multe persoane în această zi, ea fiind considerată boala secolului.

„Nu există nicio dovadă credibilă în spatele conceptului de cea mai deprimantă zi a anului”, a spus Stephen Buckley.

ADVERTISEMENT

„Dar sugerarea că există o singură zi în care depresia „lovește” cumva mai mult decât de obicei alimentează dezinformarea și trivializează ceea ce pentru mulți oameni este o problemă foarte serioasă cu care se confruntă în fiecare zi a vieții lor”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT