News

BNR a majorat dobânda cheie la 3% pe an. Ce se întâmplă cu ratele românilor și cât ar putea crește acestea

Vești neplăcute de la BNR. Instituția a hotărât ca de miercuri, 6 aprilie, dobânda cheie să crească de la 2,50 pe an, la 3%. Măsura va afecta ratele multor români.
05.04.2022 | 17:01
BNR a majorat dobanda cheie la 3 pe an Ce se intampla cu ratele romanilor si cat ar putea creste acestea
BNR a decis majorarea dobânzii cheie pe an. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât marți ca de miercuri, 6 aprilie, dobânda cheie să crească de la 2,5% pe an, la 3%. Odată cu acest demers ratele creditelor românilor în lei vor fi afectate.

De ce a majorat BNR dobânda cheie pe an

Așadar, ne așteaptă rate mai mari, în următoarea perioadă. BNR a explicat că a venit cu o astfel de decizie pentru a stopa creșterea inflației. Aceasta, de la 8, 19% cât era în decembrie 2021, a ajuns în ianuarie la 8,35 %, iar în februarie la 8, 53%.

ADVERTISEMENT

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 5 aprilie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022 (…)

Rata anuală a inflației a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35 la sută în ianuarie și la 8,53 la sută în februarie, de la 8,19 la sută în luna decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Contribuția componentelor exogene ale IPC a fost de această dată dezinflaționistă pe ansamblu, ca urmare a scăderilor de dinamică înregistrate de prețurile energiei electrice și gazelor naturale, pe fondul unui efect de bază și al schemelor extinse de plafonare, care au devansat consistent influențele creșterii relativ mai pronunțate a prețului combustibililor, a prețurilor LFO și a celor administrate.”, au transmis reprezentanții BNR, într-un comunicat de presă.

Nu doar dobânda cheie pe an s-a majorat. Ce a mai hotărât BNR

Pe lângă modificarea dobânzii cheie pe an, BNR a mai hotărât și majorarea dobânzii pentru facilitarea de creditare. Adică, de la 3,50%, la 4% pe an. De asemenea, s-a decis și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit: de la 1,50%, la 2%. De altfel, s-a mai stabilit și:

ADVERTISEMENT
  • ”păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, mai informezază BNR.

Ultima oară când BNR a crescut dobânda cheie a fost pe data de 9 februarie. Atunci, Consiliul de Administraţie al instituției a stabilit majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la nivelul de 2% pe an, la 2,5 %.

ADVERTISEMENT

Este de așteptat ca în următoarele luni rata anuală a inflației să crească ”ceva mai pronunțat”, avertizează BNR.

”Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei”, a mai transmis BNR.

ADVERTISEMENT
Tags: