BNR a tras semnalul de alarmă: “Nu cred că mai avem resurse să mai rezistăm un an și jumătate

Bogdan Solomon   
în HotNews
28/08/2019, 16:57
BNR a tras semnalul de alarmă: “Nu cred că mai avem resurse să mai rezistăm un an și jumătate
BNR anunță dezastrul economic pentru țara noastră. Sursa foto: capital.ro

România se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic. Cel puțin așa susține Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare. În plus, acesta apreciază că nu dispunem de resursele necesare pentru a rezista încă un an și jumătate, “până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată să repare ce este acum stricat rău de tot”.

Oficialul BNR prevestește dezastrul economic pentru România

Suntem într-o situaţie extrem de dificilă, politic şi economic. Nu cred că avem resurse ca să mai rezistăm încă un an şi jumătate, până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată începe să repare ce este acum stricat rău de tot. Chiar dacă actualul guvern nu va mai putea promova cine ştie ce legi toxice, cum a făcut în ultimii aproape 3 ani, schimbarea lui în cadrul constituţional actual depinde de cât de mult vor acţiona în această direcţie parlamentarii ieşiţi (formal) din majoritate. Eu am mari îndoieli că se va putea ajunge la un vot care să dea jos guvernul actual, oricât de toxică este continuarea funcţionării lui”, a scris oficialul BNR pe contul personal de Facebook, propunând și un scenariu politic pe care îl consideră potrivit pentru redresarea situației, în condițiile dizolvării Guvernului Dăncilă.

Eu aş spera să se poată contura următorul scenariu: un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuţi, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare şi PLUS să preia conducerea. Primul pas ar trebui să fie asumarea răspunderii pentru o lege care să abroge toate porcăriile promovate din ianuarie 2016: în primul rând, cele din justiţie şi alinierea riguroasă la recomandările Comisiei de la Veneţia; cele care au ciuntit cu neruşinare puterile preşedintelui; cele economice, care au permis jefuirea banului public”, a mai scris Eugen Rădulescu.

Eugen Rădulescu, oficial al BNR, scenariu sumbru pentru viitorul economic al României. Sursa foto: antena3.ro
Eugen Rădulescu, oficial al BNR, scenariu sumbru pentru viitorul economic al României. Sursa foto: antena3.ro

„Alegerile anticipate ar fi cea mai bună soluție”

Totodată, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României consideră că singura soluție pentru „însănătoşirea cadrul politic şi  redresarea economiei” ar fi alegerile anticipate, organizate la scurt timp după scrutinul pentru prezidențiale, care va avea loc în noiembrie.

Dacă nu se ajunge aici, măcar legislaţia devine mai puţin toxică, deşi problema imensă a deficitului bugetar rămâne. Noul guvern ar putea să continue cu reforma profundă, absolut necesară, trecând principalele măsuri tot prin asumarea răspunderii, care poate duce fie la asanare, fie la alegeri anticipate. Cred cu tărie că alegerile anticipate, după cele prezidenţiale, ar fi cea mai bună soluţie, pentru însănătoşirea cadrul politic şi pentru redresarea economiei. Vor putea însă ele să fie forţate de forţele noului, fără a repeta scenariul din 2016? Nu ştiu. Dar ştiu că nu avem resurse să rezistăm încă un an şi jumătate în situaţia de acum”, a transmis Eugen Rădulescu pe respectiva rețea de socializare. La scurt timp după publicarea acestui mesaj, BNR a transmis un scurt comunicat prin care anunță că se delimitează de postarea oficialului său, pe motiv că aceasta nu reflectă poziția oficială a instituției.

Închide ×