News

BNR, avertisment pentru toți românii! La cât va ajunge rata inflației! Creșteri majore de prețuri

17.05.2019 | 13:37
BNR avertisment pentru toti romanii La cat va ajunge rata inflatiei Cresteri majore de preturi

Vești proaste pentru toți românii. În următoarea perioadă ne vom confrunta cu noi creșteri semnificative ale prețurilor, avertizează Banca Națională a României. Specialiștii apreciază că rata inflației se va majora simțitor. Anunțul a fost făcut chiar de guvernatorul Mugur Isărescu.

Rata inflației va atinge cote alarmante. Anunțul lui Mugur Isărescu

În cursul zilei de vineri, 17 mai, BNR a anunțat că rata inflației va înregistra creșteri semnificative pentru finalul acestui an, ajungând de la 3%, până la pragul de 4,2%. Ca urmare a acestei situații, este de așteptat ca prețurile să explodeze în următoarea perioadă.

Inflaţia pe segmentul legumelor în România este printre cele mai mari, alături de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria.  Am observat faptul că în primele două luni ale acestui an, pentru care avem date statistice, importurile de legume ale României au fost mai mari decât în lunile corespunzătoare din anul precendent. Observaţi o majorare a preţurilor la carburanţi. Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Nu asistăm la o evoluţie, o creştere foarte mare a execesului de cerere, dar totuşi diminuarea nu apare, cel puţin din calculele noastre” , a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Sursa foto:hepta.ro
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Sursa foto:hepta.ro

„Politica monetară nu poate să le rezolve pe toate”

Totodată, oficialul a ținut să tragă un semnal de alarmă în privința percepției eronate, conform căreia politica monetară este soluția tuturor problemelor economice. În realitate însă, aceasta poate doar să ofere mai mult timp pentru efectuarea reformelor structurale.

S-a creat iluzia că politica monetară le rezolvă pe toate. Nu, politica monetară poate să câştige timp, să ofere stabilitate financiară. Reformele structurale se fac mult mai greu în condiţii de instabilitate financiară. Ţinem lucrurile sub control, nu omorâm creşterea economică, dar cam atât. Mai câştigăm timp, reformele structurale nu se fac peste noapte” , a mai spus Mugur Isărescu.