News

BNR lansează monede de aur pentru a sărbători vizita lui Papa Francisc în România. Cum arată. FOTO

24.05.2019 | 12:02
BNR lanseaza monede de aur pentru a sarbatori vizita lui Papa Francisc in Romania Cum arata FOTO

Ne apropiem cu pași repezi de un eveniment istoric pentru România. Este vorba despre vizita papei Francisc, primul suveran pontif care ajunge în țara noastră, după Ioan Paul al II-lea, în urmă cu 20 de ani. Banca Națională a României va marca acest moment special așa cum se cuvine.

Monede speciale pentru vizita Papei Francisc

BNR le-a pregătit o surpriză colecționarilor români, cu ocazia sosirii Papei Francisc în țara noastră. Astfel, începând cu data de 30 mai, instituția condusă de Mugur Isărescu va lansa o serie de monede de aur și alamă, cu tema „Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România”.

Pe aversul monedelor din aur au fost imprimate imagini ale unor lăcașuri de cult, precum și numele localităților în care se află acestea. Vorbim despre Catedrala Sfântul Iosif din București, Sanctuarul Marian Șumuleu Ciuc, Catedrala Sfânta Treime din Blaj, sau Catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași.Toate acestea au fost incluse în programul vizitei pe care Suveranul Pontif o va face în țara noastră.

Așa arată moneda specială lansată de BNR pentru a marca vizita Papei Francisc în România. Sursa foto: BNR
Așa arată moneda specială lansată de BNR pentru a marca vizita Papei Francisc în România. Sursa foto: BNR

Cum arată monedele din alamă

În ceea ce privește monedele din alamă pentru colecționari, acestea prezintă la rândul său imagini ale lăcașelor de cult pe care Papa Francisc le va vizita în perioada pe care o va petrece pe teritoriul țării noastre, având totodată inscripționată și litera „N”, sub formă de cerc, semn distinctiv al piesei destinate colecționarilor.

Aversul monedei din  alamă pentru circulație prezintă imagini cu Catedrala Sfântul Iosif din BUCURESTI, Sanctuarul Marian – SUMULEU CIUC, Catedrala Sfânta Treime din BLAJ, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină din IASI, care vor fi vizitate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA”, precum și anul de emisiune „2019”. De asemenea, nu vor lipsi stema României și valoarea nominală „50 BANI.

Reversul comun tuturor acestor monede prezintă portretul și blazonul Suveranului Pontif, însoțite de  inscripțiile în arc de cerc „VIZITA APOSTOLICA A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC IN ROMANIA”, informații privind perioada vizitei sale și mesajul „SA MERGEM IMPREUNA”.