News

BNR va lansa o nouă monedă de argint! Valoarea nominală este de 10 lei

10.09.2019 | 21:50
BNR va lansa o nouă monedă de argint

BNR va lansa o nouă monedă de argint! Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 18 septembrie 2019, o monedă din argint cu tema 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo – Română, informează BNR printr-un comunicat remis Agerpres.

BNR va lansa o nouă monedă de argint

Moneda are o valoare nominală de 10 lei, are o formă rotundă, diametrul de 37 mm, greutate de 31,103 g şi cant zimţat. Aversul monedei prezintă Statuia “Lupa Capitolina” (Lupoaica), simbol al latinităţii, adoptat şi de Societatea de Cultură Macedo – Română şi un fragment din statutul societăţii; inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “10 LEI”, stema României şi anul de emisiune “2019”.

Reversul monedei prezintă portretul şi numele lui Calinic Miclescu, Mitropolit Primat şi preşedinte onorific al Societăţii de Cultură Macedo – Română şi portretul şi numele lui V.A. Urechia, secretar, membri fondatori ai acesteia; inscripţia în arc de cerc “SOCIETATEA DE CULTURA MACEDO-ROMANA” şi anul înfiinţării societăţii “1879”.

BNR va lansa o nouă monedă de argint
BNR va lansa o nouă monedă de argint. Sursa foto:ziaruldeiasi.ro

BNR va emite 300 de monede de argint

Banca Centrală anunță că tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv certificatul de autenticitate este de 350 lei.

Tot anul acesta, Banca Națională a României a lansat o monedă aniversară pentru sărbătorirea vizitei Papei Francisc în România.

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 30 mai 2019, monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema „Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România”.

Aversul monedei din aur prezintă imagini ale unor lăcaşuri de cult şi numele localităţilor unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif – ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian – ,,SUMULEU CIUC”,  Catedrala Sfânta Treime – ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină – ,,IASI”, care au fost vizitate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi anul de emisiune „2019”, stema României şi valoarea nominală „500 LEI”.

Reversul prezintă portretul şi blazonul Sanctităţii Sale Papa Francisc şi inscripţiile în arc de cerc ,,VIZITA APOSTOLICA A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC IN ROMANIA”, perioada vizitei ,,31 MAI-2 IUNIE”, deviza acesteia ,,SA MERGEM IMPREUNA!”. A mai fost lansată și o monedă aniversară de alamă.