Life

Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să știe la ce riscuri se expun

Boala comună în rândul românilor care crește riscul de infarct și AVC. Netratată la timp și corespunzător, efectele sale pot fi grave.
21.05.2024 | 16:38
Boala aparent banala care duce la infarct sau AVC Multi romani o ignora fara sa stie la ce riscuri se expun
Boala banală care crește riscul de infarct și AVC. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

De obicei, românii sunt destul de precauți și se feresc sau se tratează de bolile complicate. Însă, de multe ori, unele afecțiuni banale cărora nimeni nu le dă prea multă importanță cresc riscul apariției unor boli grave sau chiar letale.

Boala banală care crește riscul de AVC sau infarct

AVC-ul sau infarctul miocardic sunt două dintre afecțiunile care le sperie cel mai mult pe români. De obicei, majoritatea persoanelor cred că una dintre cauzele care crește riscul de AVC sau infarct este stilul de viață nesănătos. În realitate, adevărul este altul.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai comune boli în rândul românilor duce la apariția AVC-ul sau a infarctului. Această afecțiune este considerată a fi una banală și, tocmai din acest motiv, mulți nici nu îi acordă importanță.

Gripa este cea care pune în pericol sănătatea și cea care poate duce la apariția unor afecțiuni grave. Deși pare aproape inofensivă, majoritatea cazurilor de AVC sau infarct sunt provocate de gripă.

ADVERTISEMENT

Studiile realizate în ultimii ani au arătat faptul că persoanele care au gripă sunt predispuse la a face AVC sau infarct miocardic. De fapt, riscul este de 10 ori mai mare în cazul lor.

”În România, în 2019, am avut vreo 600.000 de spitalizări din cauza gripei. (…) O boală banală omoară, o boală banală nu omoară direct, dar indirect creează comorbidități care duc la deces.”, a spus Cristina Pricop în cazul unei dezbateri, potrivit dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Tratată la timp, gripa nu mai este la fel de periculoasă pentru organism

Specialiștii susțin că gripa poate deveni periculoasă și poate duce la AVC sau infarct miocardic în cazul tuturor persoanelor, fără excepție. Desigur, cele mai expuse persoane sunt cele care au, deja, anumiți factori de risc.

Persoanele cu un sistem imunitar scăzut, cei cu boli cardiovasculare și vârstnicii sunt cei mai expuși riscului de a face aceste afecțiuni grave. Pentru a le evita și pentru a fi în siguranță, cu toții trebuie să țină cont de câteva recomandări din partea medicilor.

ADVERTISEMENT

În primul rând, cu toții trebuie să știe că AVC-ul și infarctul miocardic trebuie tratate instant. Tocmai de aceea, este absolut esențială apelarea la medic. Atunci când debutează sezonul gripal, cu toții trebuie să își ia anumite măsuri de prevenție. Cea mai eficientă rămâne vaccinul antigripal.

Vaccinul antigripal nu previne doar gripa, ci este eficient și în cazul bronșitei sau al pneumoniei. Acest vaccin se actualizează în fiecare an, în funcție de principalele tulpine de gripă prezente în sezonul respectiv.

Pe lângă aceste măsuri de prevenție, mai trebuie luate în considerare și anumite măsuri de siguranță. Pentru a sta cât mai departe de aceste afecțiuni grave, este important ca persoanele aflate în categoriile de risc să își monitorizeze constant nivelul de colesterol, dar și diabetul.

ADVERTISEMENT