Boala care a ajuns principala cauză de deces în lume, cu peste 12.000 de cazuri diagnosticate anual. Afectează mai ales persoanele care au acest viciu.
Principala cauză de mortalitate în lume, inclusiv la noi în țară, este cancerul pulmonar. În fiecare an, sunt diagnosticate peste 12.000 de cazuri.
Deși este o boală care nu poate fi prevenită complet, sunt câteva metode prin care poți reduce riscul. Pentru a-ți proteja organismul, este necesar să adopți un stil de viață sănătos.
Principala cauză a cancerului pulmonar este fumatul, la 90% dintre cazurile diagnosticate la bărbați și 80% la femei. Renunțarea la acest obicei poate diminua riscul de a face cancer.
La 15 ani de la momentul renunțării la fumat, riscul de a face cancer pulmonar scade până la 90%, deoarece țesuturile încep să se regenereze.
În cazul în care îți este greu să renunți la acest obicei, poți apela la consiliere, dar și la diverse tratamente recomandate de specialiști, precum terapia de substituție cu nicotină sau medicamente.
Pentru persoane nefumătoare, inhalarea fumului de țigară provenit de la cei din jur poate crește riscul de a face cancer pulmonar. Din cauza fumatului pasiv, au loc mii de decese în fiecare an. Încearcă, pe cât posibil, să eviți spațiile închise unde se fumează.
Adoptarea unui stil de viață sănătos reprezintă un pas important pentru a diminua riscul de a face cancer pulmonar.
De exemplu, poți consuma regulat legume și fructe bogate în antioxidanți, cum ar fi morcovii, broccoli sau citricele, care pot să protejeze celulele de deteriorare.
Totodată, este necesar să faci mișcare regulat. Poți merge pe jos sau alerga, dar și ciclismul, practicat de trei ori pe săptămână, reprezintă o variantă.
Pentru a putea reduce stresul asupra sistemului respirator, este bine să menții o greutate corporală sănătoasă.
Specialiștii recomandă screening-ul pentru cancerul pulmonar, mai ales prin tomografie computerizată cu doză redusă (LDCT), care ajută la detectarea din timp a bolii.
Persoanele care fumează sau care au fumat în trecut pot discuta cu medicul despre procedură. LDCT ajută la reducerea riscului de deces din cauza cancerului pulmonar cu 20%.
Persoanele cu vârste între 50 și 80 de ani, care au fumat minimum 20 de pachete/an, pot face regulat un LDCT, notează bzi.ro.