Boala care a început să afecteze un număr din ce în ce mai mare de români. Care sunt, de fapt, cauzele ei. Afecțiunea poate debuta la orice vârstă, arată cercetările care au fost efectuate în ultima perioadă de oamenii de știință.
Afecțiunea care lezează un număr tot mai mare de cetățeni din România. De ce apare, în realitate, conform cadrelor medicale. Unul dintre principalii factori este cel genetic, motiv pentru care mulți bebeluși se nasc cu această boală.
Dermatita atopică este o eczemă ce provoacă înroșirea pielii și pruruitul (mâncărimea). Boala mai este caracterizată prin erupţii cutanate roşii, uscate şi crăpate, care sunt vizibile cu ochiul liber. Acestea apar în special în coate și în zona genunchilor.
În general, afecțiunea inflamatorie a pielii este cronică (de durată) și are tendința să reapară periodic. Poate fi însoțită de astm bronșic sau de rinită alergică (febra fânului). Printre cauzele pe care le-au enumerat specialiștii se numără fondul genetic.
O altă cauză care duce la apariția acestei afecțiuni tot mai întâlnite este alimentația tot mai conservată. Poluarea joacă, de asemenea, un rol foarte important legat de această boală complicată care nu poate fi vindecată.
Din fericire, doctorii spun că tratamentele și măsurile de îngrijire pot ameliora mâncărimea și preveni recidivele. Se recomandă să se evite dușurile lungi și dese, precum și băile în cadă. În plus, pacienții trebuie să folosească geluri de duș speciale.
Prevalenţa acestei maladii în România este de aproape 10%, arată un studiu efectuat de Societatea Română de Dermatologie, conform ziare.com. Preşedintele acestui for profesional, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, a vorbit despre factorii din mediul înconjurător.
„Poluarea excesivă face să crească numărul pacienţilor cu dermatită atopică, alimentaţia, care a devenit tot mai conservată, factorul infecţios este foarte important, stafilococul auriu fiind unul dintre elementele care sunt luate în discuţie.
Aproape unul din zece români are tendinţa de a face dermatită atopică, copiii au mai mult, cam 20%”, a spus Călin Giurcăneanu, mai arată sursa menționată mai devreme. Pe de altă parte, medicul Alin Nicolescu le recomandă oamenilor să nu evite vizita la dermatolog.
Expertul spune că un consult la această specialitate poate avea rezultate foarte bune pentru că oamenii evită complicațiile extrem de grav. Mai mult, pacienții nu-și alerează starea de sănătate pentru că dermatita atopică este un imitator perfid al altor boli.