Boala care afectează un număr mare de copii, în sezonul rece, a debutat mult mai devreme în acest an. Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie din București fac față cu greu numărului mare de îmbolnăviri.
Sute de copii ajung, zilnic, la unitățile medicale din Capitală din cauza virozelor. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că ne confruntăm cu un val mare de îmbolnăviri pentru această perioadă.
A trecut mai puțin de o lună de la debutul noului an școlar, dar virozele specifice sezonului rece își fac deja apariția. Specialiștii spun că cei mai afectați sunt copiii care intră pentru prima dată în colectivitate, conform Observator News.
Peste 200 de minori se prezintă zilnic la camerele de gardă ale spitalelor, având simptome specifice virozelor respiratorii. Mulți dintre ei sunt în stare gravă, având nevoie să rămână internați.
„În a treia săptămână a începerii școlii e săptămâna neagră pentru că se suprapun sezonul de polenuri peste virusurile de grădiniță de comunitate. Cam 10% din numărul de prezentări au reprezentat-o pacienții care nu au putut fi deloc ameliorați cu protocoale utilizate în UPU.
Un copil din 10 trebuie să rămână și peste noapte pentru oxigeno-terapie și tratament pe cale intravenoasă”, a transmis medicul Mihai Craiu, potrivit sursei citate.
În acest context, specialiștii în sănătate spun că în perioada următoare, în special la începutul iernii, trebuie să ne așteptăm la un număr record de îmbolnăviri. Ce a dus la această creștere a cazurilor?
Temperaturile care se schimbă brusc, de la o zi la alta, dar și lipsa de preocupare pentru igiena mâinilor pot influența apariția virozelor. Pentru a evita răspândirea lor, medicii spun că triajul copiilor dimineața, în unitățile de învățământ, trebuie să fie esențială.
În general, virozele se manifestă prin febră, durere în gât, de cap, dureri ale mușchilor, tuse, nas înfundat sau oboseală. În primă fază, părinții sunt sfătuiți să se prezinte cu copiii la medicul de familia. Dacă starea micuților se agravează trebuie să vină la spital.