News

Boala care afectează una din 10 femei. Poate duce la infertilitate

Afecțiunea cu care femeile sunt diagnosticate frecvent. Este asociată cu sterilitatea și din păcate, nu se vindecă niciodată.
25.11.2022 | 19:55
Boala care afecteaza una din 10 femei Poate duce la infertilitate
Afecțiunea cu care femeile sunt diagnosticate frecvent. Este asociată cu sterilitatea. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Boala care afectează una din 10 femei. Poate duce la infertilitate și nu are o cauză anume. Foarte multe cadre medicale și specialiști nu o cunosc foarte bine și nici nu știu să o diagnosticheze corect, complet și la timp.

Afecțiunea cu care femeile sunt diagnosticate frecvent. Este asociată cu sterilitatea

Endometrioza este considerată boala secolului. În ultima perioadă a devenit o problemă de sănătate publică și duce la infertilitate. Afecțiunea afectează negativ calitatea vieții, primele simptome fiind legate de menstruație.

ADVERTISEMENT

Durerea din timpul menstrei sau durerea cronică pelvină pot duce la sentimente de frustrare, izolare socială sau chiar depresie. Cu cât este diagnosticată mai repede boala, cu atât lucrurile evoluează mai bine.

Pacientele care suferă de această boală poate avea și alte simptome, printre care se numără: oboseală cronică, balonare, constipație, diaree, tulburări ale defecației, sângerare pe cale rectală, crampe abdominale, tulburari de urinare, tulburări ale somnului.

ADVERTISEMENT

Studiile arată că există o întârziere în medie de 8-10 ani de la debutul simptomatologiei și până la stabilirea diagnosticului. Această situație neplăcută nu are loc doar în România, ci și multe țări foarte dezvoltate din Uniunea Europeană foarte.

În plus, 45 % din pacientele cu endometrioză au și infertilitate. Cele mai mari șanse ca o femeie să rămână însărcinată sunt în primele 6 luni de la intervenția chirurgicală. Ulterior, șansele încep să scadă treptat.

ADVERTISEMENT

Cele care își doresc să devină mame pot apela la proceduri de reproducere umană asistată, însă acestea nu sunt decontate de Casa de Asigurări din România. În unele țări ale Uniunii Europene se decontează în medie 3-5 proceduri de fertilizare in vitro.

Endometrioza, boala cronică

Endometrioza este o boală cronică în care fragmente de țesut asemănătoare endometrului se găsesc în afara uterului. Acestea sunt situate în interiorul cavității abdominale, boala fiind împărțită în peritoneală și subperitoneală.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori este o afecțiune dureroasă care implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. Există și situații în care țesutul endometrial se răspândește în afara zonei pelviene și ajunge pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, uretere, vezică urinară și pleură.

Afecțiunea nu se vindecă, însă poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament medicamentos, dar și a unui stil de viață sănătos și echilibrat. Unele femei iau pastile toată viața.

Rolul intervenției chirurgicale este de a ameliora simptomele. Concret, o pacientă diagnosticată cu stadiul 3 sau 4 poate ajunge după operație la stadiul 1 sau 2. Chiar și după intervenție femeia rămâne o pacientă cu o boală cronică.

ADVERTISEMENT
Tags: