Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a luat o nouă măsură în contextul în care România este amenințată de o boală care stârnește îngrijorare, poliomielita. Ce informare au primit medicii din Capitală?
Reprezentanții DSPMB au transmis, în această perioadă, documente medicilor din București, pentru a-i pregăti în cazul apariției unor cazuri de paralizie acută flască (PAF)/poliomielită. Scopul instruirii este acela de a ajuta medicii să identifice rapid aceste cazuri.
Informarea a fost transmisă având în vedere pericolul generat de importul poliovirusurilor în România, în contextul ratei scăzute de vaccinare și a „supravegherii inadecvate a bolii”. Astfel, DSPMB a transmis definiția de caz pentru poliomielită.
În document se arată că un astfel de caz este definit ca orice „persoană sub 15 ani, care se prezintă cu debut brusc de paralizie flască (moale, lipsă de rezistenţă la mişcarea de flexie) sau slăbiciune musculară din orice cauză sau orice persoană de orice vârstă cu boală paralitică dacă poliomielita e suspectată de un clinician”, potrivit News.ro.
De altfel, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) trage un semnal de alarmă privind circulația poliovirusurilor în Europa. Există riscul ca astfel de cazuri să apară și în România, având în vedere că doar 66% dintre copiii din mediul urban și puțin este 60% din cei rural au fost vaccinați împotriva poliomielitei.
Acoperirea optimă de vaccinare ar trebui să fie de peste 95 la sută, potrivit reprezentanților INSP. Și în cazul altor vaccinuri rata este extrem de scăzută în România. Vaccinul împotriva poliomielitei se face la copii, în trei doze: la două luni, la patru luni și la 11 luni.
Poliomielita reprezintă o boală infecțioasă virală acută, care apare din cauza virusului poliomielitic. Se transmite interuman, fecal-oral, fie prin consumul de apă ori prin produse contaminate cu materii fecale, conform specialiștilor.
Afecțiunea poate duce la paralizie și chiar la deces. „DSPMB supraveghează activ circulaţia virusurilor poliomielitice, prin prelevarea probelor de apă uzată, în ritm săptămânal, pentru testarea acestora în vederea depistării prezenţei virusului poliomielitic (până în prezent toate rezultatele fiind conforme, cu rezultate negative pentru virusul poliomielitic).
DSPMB recomandă populaţiei sa aibă o legătură strânsă cu medicii de familie şi medicii pediatri pentru completarea schemei de vaccinare în conformitate cu prevederile Calendarului Naţional de Vaccinare (Programul Naţional de Vaccinare – PNV) şi vaccinarea copiilor eligibili cu vaccinuri achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii, vaccinuri de tip hexavalent, tetravalent”, au atras atenția reprezentanții DSP București.