News

Boala care aproape a dispărut datorită măsurilor de prevenție anti-COVID. “Era una dintre cele mai persistente afecţiuni”

19.02.2021 | 17:32
Boala care aproape a disparut datorita masurilor de preventie antiCOVID Era una dintre cele mai persistente afectiuni
ADVERTISEMENT

Vara trecută, specialiștii în boli infecțioase au avertizat că pandemia COVID-19 se poate transforma într-o „twindemie” atunci când va începe sezonul gripei.

Dar acest scenariu de coșmar nu s-a concretizat. Potrivit specialiștilor, măsurile de siguranță utilizate pentru a preveni COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea fizică, au contribuit la reducerea răspândirii gripei.

ADVERTISEMENT

Circulația gripei a fost mai scăzută și datorită închiderii școlilor și birourilor ca și utilizării reduse a transportului în comun. În SUA s-a înregistrat o scădere cu 98% a numărului de cazuri față de sezonul gripal anterior.

Ce a dus la scăderea răspândirii gripei?

Datorită perioadei scurte de incubație a gripei și a imunizării pe scară largă a populației, măsurile utilizate pentru a opri răspândirea COVID-19 au cauzat, de asemenea, o scădere drastică a activității gripale.

ADVERTISEMENT

În perioada 1 octombrie 2020 – 30 ianuarie 2021, doar 155 de persoane din SUA au fost spitalizate cu gripă, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC).

Numărul reprezintă o scădere de 98% față de aceeași fereastră de timp în sezonul gripal 2019-2020, în care 8.633 de persoane au fost spitalizate cu gripă.

ADVERTISEMENT

Atât COVID-19, cât și gripa sezonieră sunt infecții respiratorii care se răspândesc prin picături respiratorii.

„Orice măsură de precauție pe care o luați pentru a evita COVID va reduce, de asemenea, riscul de a contracta un virus gripal. Spălarea mâinilor, distanțarea socială și purtarea măștilor determină cu siguranță scăderea cazurilor de gripă”, a spus dr. Casey Kelley, medic de familie și fondatorul și directorul medical al Case Integrative Health din Chicago, citat de Healthline.

ADVERTISEMENT

Închiderea școlilor și a birourilor a dus la o scădere a transmisiei gripei

Închiderea școlilor a contribuit, de asemenea, la activitatea gripală scăzută din acest an.

Potrivit lui Kelley, copiii au mai puțină imunitate la gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu a fost expus la mulți agenți patogeni. Școlile sunt, de asemenea, medii cu contact ridicat, ceea ce face copiii deosebit de sensibili la contractarea și transmiterea gripei.

La fel ca școlile, birourile sunt focare de răspândire a gripei.

Virusurile pot trăi pe suprafețe comune – cum ar fi clanțele ușii sau aparatul de copiat – până la 24 de ore. De asemenea, sunt răspândite în aer atunci când o persoană tușește, strănută sau expiră.

„Transportul public, clădirile de birouri și călătoriile de afaceri sunt evenimente cu un contact ridicat, care au scăzut semnificativ [anul acesta]”, a spus Kelley.

De ce crește numărul cazurilor de COVID-19 pe măsură ce scade numărul cazurilor de gripă?

Se estimează că maladia COVID-19 este mult mai infecțioasă decât gripa, mai ales că puțini oameni au imunitate împotriva acestei noi boli.

Cercetătorii calculează contagiozitatea unei boli uitându-se la numărul R, care reprezintă câte persoane, în medie, va infecta o persoană bolnavă.

Numărul R pentru COVID-19 este de aproximativ 2 până la 3, în timp ce numărul R pentru gripă este de aproximativ 1 sau 2.

„Nimeni pe Pământ nu avea anticorpi împotriva COVID-19 când a început focarul, așa că fiecare interacțiune a fost o oportunitate pentru răspândirea acestuia”, a spus Kelley, adăugând că am avut ani de zile pentru a construi imunitate, cel puțin parțială, la gripă.

COVID-19 are, de asemenea, o perioadă mai lungă de incubație, care poate dura până la câteva săptămâni. În cazul gripei, oamenii dezvoltă de obicei simptome la doar câteva zile după ce au fost expuși la virus.

„Majoritatea persoanelor cu gripă prezintă simptome relativ devreme în timpul bolii – de obicei în decurs de două zile de la expunere”, a spus dr. John Showalter, expert în boli transmisibile din Suwanee, Georgia.

Odată ce simptomele gripale au început, oamenii se izolează de obicei, reducând șansele de a transmite virusul.

„Cu COVID-19, indivizii pot răspândi în mod activ virusul timp de până la 7 zile înainte de a prezenta simptome”, a spus Showalter.

Situația gripei și a infecțiilor respiratorii în România

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 08.02.2021 – 14.02.2021, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 33.318, cu 79% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (159.011) și cu 12.3% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioara (29.666).

În același interval de timp, au fost raportate la nivel național 60 cazuri de gripă clinică comparativ cu 6.601 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a sezonului anterior.

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. Nu au fost confirmate cazuri noi de gripă.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă: 1 caz gripă cu virus AH1, 1 caz gripă A nesubtipat, 2 cazuri gripă cu virus B.

Până la data de 14.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.184.585 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Va reveni gripa în sezonul următor?

Când restricțiile generate de pandemie vor fi ridicate, gripa va reveni, sunt de părere experții.

„Gripa este una dintre cele mai consistente și persistente boli din istoricul medical înregistrat, cu rapoarte de boală asemănătoare gripei datând din Grecia antică”, a spus Showalter.

Deși probabil vom vedea o activitate minimă a gripei în sezonul gripal 2021-2022 din cauza măsurilor de siguranță continue, Showalter a spus că gripa „nu va dispărea”.

Kelley speră că măsurile de prevenție adoptate pentru a opri răspândirea COVID-19 vor fi păstrate și vor contribui la oprirea răspândirii gripei pe viitor.

„Construirea și menținerea unui sistem imunitar puternic, spălarea mâinilor, auto-izolare atunci când nu vă simțiți bine și chiar purtarea unei măști în timpul sezonului de vârf al gripei vor reduce răspândirea gripei, chiar și după ce pandemia va deveni istorie”, a spus Kelley.

Vaccinarea va preveni un sezon gripal sever în viitor

Deși scăderea cazurilor de gripă este o veste bună, trebuie să rămânem vigilenți, avertizează experții. Sezonul gripal din iarna viitoare ar putea fi neobișnuit de sever din cauza lipsei de imunitate din acest an. Vaccinarea va fi cu atât mai importantă.

Nivelurile scăzute de circulație gripală ar putea afecta, de asemenea, modul în care evoluează virusul. Oamenii de știință vor trebui să monitorizeze acest lucru îndeaproape, deoarece anticiparea evoluției virusului este esențială pentru formularea vaccinului din sezonul viitor.

ADVERTISEMENT
Tags: