News

Boala care continuă să facă ravagii în România: 872 de cazuri noi în ultima săptămână și un deces

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că această boală continuă să facă ravagii în România. Au fost înregistrate peste 870 de noi cazuri.
01.05.2024 | 07:16
Boala care continua sa faca ravagii in Romania 872 de cazuri noi in ultima saptamana si un deces
Peste 800 de cazuri de rujeolă, în România. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O boală continuă să facă ravagii în România, numărul cazurilor înregistrate în ultima săptămână fiind alarmant. 872 de noi îmbolnăviri cu rujeoală au fost raportate în ultimele zile, dar și un deces.

Peste 800 de cazuri de rujeolă și un deces, în ultima săptămână

Totodată, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică atrag atenția asupra faptului că de la începutul perioadei de raportare, de la 1 ianuarie 2023, până la 28 aprilie 2024, s-au înregistrat 13.985 cazuri de rujeolă.

ADVERTISEMENT

Recent, un bărbat de 42 de ani și-a pierdut viața din cauza acestei boli. Medicii spun că și în acest caz vorbim de antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică. Bărbatul prezenta comorbidităţi: boala toxică a ficatului cu colestază, hipertensiune esenţială.

Săptămâna trecută, un alt deces a fost confirmat. Este vorba despre o femeie de 34 de ani, din județul Giurgiu. În total, de la 1 ianuarie 2013 și până în prezent, s-au înregistrat 15 decese în România din cauza rujeolei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește numărul cazurilor de îmbolnăviri, acestea au fost raportate în toate județele din țară și în Capitală. Conform datelor INSP, cele mai multe cazuri au fost confirmate în Brașov (1.934), Mureș (1.170) și București (1.432).

De la ce vârstă poate fi făcută prima doză de vaccin

Din decembrie 2023 până la 28 aprilie 2024, în România s-au utilizat 135.944 de doze de vaccin ROR. 22.055 au fost destinate micuților cu vârste cuprinse între 9 luni și 11 luni, potrivit informațiilor din Registrul Electronic Național de Vaccinări.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, medicii au atras atenția asupra importanței vaccinării, mai ales că în ultimii ani tot mai multe persoane refuză acest lucru. În decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, preciza în luna februarie că în cazul copiilor nevaccinați „riscul de a se îmbolnăvi la o vârstă mai mare decât cea la care se îmbolnăvesc, de obicei, copiii și fac forme relativ ușoare, este crescut.”

ADVERTISEMENT

Prima doză de vaccin ROR poate fi administrată la vârsta de un an, însă sunt situații când este permisă și în cazul copiilor care au între 9 și 11 luni. A doua doză ste recomandată la vârsta de 5 ani și poate fi făcută în cabinetul medicilor de familie. Vaccinul este compensat 100% în cazul copiilor.

 

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac....
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac. Căsnicia cu miliardarul român a rezistat doar doi ani!
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Armată obligatorie, și în România! „Este o necesitate”
Armată obligatorie, și în România! „Este o necesitate”
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”