News

Boala care face ravagii printre copii în această perioadă. Avertismentul medicului Mihai Craiu pentru părinți: “Nu se tratează cu antibiotice”

Medicul Mihai Craiu le spune părinților ce trebuie să facă și cum să își ferească copiii de boala care face ravagii printre cei mici în sezonul rece.
28.12.2022 | 13:20
Boala care face ravagii printre copii in aceasta perioada Avertismentul medicului Mihai Craiu pentru parinti Nu se trateaza cu antibiotice
Boala care face ravagii printre copii în 2022. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Bronșiolita acută e o boală care poate da motive reale de îngrijorare părinților, mai ales atunci când cel îmbolnăvit e un copil mic sau un sugar.

Boala care face ravagii printre copii în această perioadă

”Probabil cea mai frecventă boală care ar putea să vă îngrijoreze zilele acestea, astfel încât să mergeți la spital cu un sugar, este bronșiolita acută. Ce este bronșiolita? Este o infecție respiratorie care afectează mai ales căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole.

ADVERTISEMENT

Ca toate celelalte infecții respiratorii ale copilului, musafirul nedorit (de obicei un virus, cel mai frecvent VSR virusul sincițial respirator) intră în corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului și gâtului. Adică este normal ca un sugar cu bronșiolită să pară “doar” puțin răcit la începutul bolii. NU ESTE de vină medicul ce a consultat inițial copilul dvs! În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii”, a explicat medicul Mihai Craiu.

Așadar, părinții trebuie să fie atenți la ”wheezing” sau pe românește la șuierat. Mai mult, părinții nu trebuie să dispere și trebuie să știe că pot ajuta mai mult copilul dacă rămân calmi.

ADVERTISEMENT

Mai mult, părinții trebuie să știe că această boală nu se tratează cu antibiotice, deci nu ar trebui administrate antibiotice sub nicio formă.

”Wheezingul este un zgomot fluierător, șuierător, de tonaliate înaltă, ce apare atunci când aerul capătă o mișcare de rotație, ca o morișcă, atunci când trece prin bronșiolele care sunt parțial “înfundate” cu mucus, celule descuamate și prin edem al mucoasei ce tapetează aceste căi aeriene foarte mici.

ADVERTISEMENT

Cum putem ajuta un copil cu bronșiolită? Doar “desfundând” căile aeriene: aspiram secrețiile din nas și umezim secrețiile din bronșiole, astfel încât acestea să poată fi “aruncate” afară de către tusea sugarului. In cazuri grave în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu trebuie să mergeți la spital. Acolo copilul va primi oxigen și o perfuzie de hidratare.

În cazuri FOARTE grave va primi medicamente pe cale inhalatorie. Dacă este o formă medie de boală o să vi se pară că “stați degeaba” la spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser. NU VA PRIMI un astfel de copil nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos).

ADVERTISEMENT

MESAJUL PRACTIC – toți vrem ca un sugar cu bronșiolită să se facă bine. Și se face… dar durează 2 săptămâni. Orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala. Un copil viguros ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și evetual aerosoli cu ser.

Toți sugarii fără comorbidități se vindecă fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite. Importante sunt observarea periodică a copilului și comunicarea eficientă medic-asistentă-părinte”, a concluzionat medicul.

ADVERTISEMENT