Urgență medicală pentru Irinel Columbeanu. El a avut nevoie de intervenția medicilor la azilul unde este internat în Ghermănești. Cu ce probleme de sănătate se confruntă fostul milionar?
Irinel Columbeanu a trecut prin momente dificile weekendul trecut, la azilul de bătrâni din Ghermănești unde este internat. A fost nevoie de intervenția de urgență a medicului după ce fostul milionar s-a plâns în repetate rânduri că nu poate să doarmă.
Specialiștii spun că insomnia ar putea fi o consecință directă a celor două accidente vasculare cerebrale pe care Irinel Columbeanu le-a suferit în trecut. Mai mult, faptul că fostul afacerist doarme mult în timpul zilei îi afectează și mai mult calitatea somnului pe timpul nopții.
Pentru a înțelege mai bine legătura dintre AVC și problemele de somn, cei de la Wowbiz.ro au stat de vorbă cu medicul Tudor Ciuhodaru. Acesta spune că tulburările de somn sunt frecvent întâlnite la persoanele în vârstă, mai ales când acestea nu au o activitate fizică regulată în timpul zilei.
“Tulburările de somn, insomnii, hiperinsomnii la persoanele în vârstă nu sunt chiar un lucru neobișnuit, mai ales dacă pacientul nu are o anumită activitate fizică în timpul zilei. În general, durata de somn a pacienților, de la anumite vârste în colo se reduce.
Ele trebuie să fie evaluate în funcție de cât înseamnă ponderea disfuncției neurologice și cât înseamnă modificări comportamentale, dar ca reguli de bază, un AVC poate să ne influențeze major în relaționarea cu cei din jur, în funcție mai ales de unde este el localizat, de cum s-a făcut recuperarea și mai ales cele mai comune modificări sunt cele motorii, senzitive și cele comportamentale, inclusiv aceste tulburări de somn sau dificultăți în relaționarea cu cei din jur”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru Wowbiz.ro.
În cazul persoanelor în vârstă care au suferit AVC-uri, precum Irinel Columbeanu, situația este și mai delicată. Efectele pot merge de la simple tulburări de somn până la probleme severe de comunicare cu pacientul. Uneori e foarte greu să te înțelegi cu ei, iar în cazurile cele mai grave, pacientul poate ajunge să nu mai vorbească deloc normal cu cei care îl îngrijesc.
“La o persoană în vârstă, cu anumite patologii asociate, cu un grad de ateroscleroză care a mai avut și disfuncții neuronale în urma accidentelor vasculare, ele pot influența tot comportamentul de la modul de relaționare cu cei din jur, la modul cum se odihnește acel pacient. Nu mai vorbesc de tulburările motorii și senzoriale, ci doar de cele comportamentale.
Putem întâlni și astfel de lucruri, până la forme severe în care nu te mai înțelegi cu pacientul respectiv. Aceste fenomene involutive de vârstă. Fenomenele involutive pot fi agravate și evident consecințele pentru tot ceea ce înseamnă relaționarea pacientului și confortul lui, inclusiv din punct de vedere al odihnei pot fi afectate”, a mai spus medicul specialist, potrivit sursei.