Life

Boala care ravagii în lume. E suficient să stai pe Facebook

Facebook a dus la declanșarea unei noi boli în rândul a sute de persoane. Medicii sunt îngrijorați și trag un semnal de alarmă.
19.12.2024 | 07:39
Boala care ravagii in lume E suficient sa stai pe Facebook
Boala declanșată de Facebook care a afectat sute de persoane. Sursa foto: Pixabay

Facebook este responsabil de apariția unei boli în rândul a peste 140 de persoane. În ciuda faptului că afecțiunea este gravă, reprezentanții Meta au refuzat să comenteze cele întâmplate.

Vizionarea de conținut Facebook a determinat apariția stresului posttraumatic

Facebook este în centrul unei controverse. Aplicația Meta a fost găsită ”vinovată” de dezvoltarea PTSD în rândul a peste 140 de moderatori de conținut Facebook. Persoanele au fost diagnosticate cu tulburări de stres posttraumatic după ce au fost nevoite să vizioneze ore în șir conținut violent.

Cele 140 de persoane diagnosticate cu PTSD sunt foști angajați din Kenia care lucrau pentru o companie care, la rândul ei, lucra pentru Meta. Oamenii munceau între 8 și 10 ore în fiecare zi, iar conținutul pe care îl vizionau și-a pus amprenta asupra lor.

Angajații din Kenya erau nevoiți să privească ore în șir imagini cu violență extremă, sinucidere, abuzuri sexuale asupra minorilor și terorism. Din cauza lor, aceștia au ajuns să își pună sănătatea mentală în pericol.

Șeful secției pentru sănătate mentală de la Spitalul Național din Kenya s-a arătat foarte îngrijorat pentru starea celor peste 140 de angajați. Potrivit dr. Ian Kanyanya, pe lângă PTSD, angajații din Kenya au mai fost diagnosticați și cu tulburare depresivă majoră și tulburare de anxietate generalizată.

Angajații Samasource din Kenya au fost marcați pe viață la locul de muncă

Problemele pentru foști moderatori de la Samasource nu s-au oprit aici. Potrivit The Guardian, unii dintre ei au început să consume droguri și alcool. Alții chiar au pus punct căsniciilor. Persoanele care trebuiau să elimine conținutul terorist de pe Facebook au trăit mult timp cu teama că vor fi urmăriți și uciși.

Dintre cei aproape 190 de moderatori, 4 dintre ei au primit diagnosticul de tripofobie, adică frica de găuri. Această frică s-a dezvoltat după ce angajații din Kenya au privit nenumărate videoclipuri cu cadavre aflate în descompunere.

Ceea ce s-a întâmplat în Kenya este un semnal de alarmă, susțin specialiștii. Aceștia sunt de părere că rețelele sociale s-au dezvoltat în direcția greșită, iar asta implică creșterea moderării de conținut.

Din cauza miliardelor de postării, compania Meta s-a văzut nevoită să externalizeze moderarea conținutului. De obicei, gigantul își îndreaptă atenția către zonele sărace, acolo unde forța de muncă este mai ieftină.

Meta și compania din Kenya au fost date în judecată

Din cauza celor enunțate mai sus, împotriva Meta și împotriva companiei Samasource a fost intentat un proces. Diagnosticul primit de cei peste 140 de foști moderatori din Kenya va servi drept probă.

Documentele depuse la dosar nu fac decât să descrie și mai bine cum arăta o zi de muncă pentru acești angajați. Potrivit documentelor, imaginile cu automutilare sau cele cu acte de necrofilie i-au afectat puternic pe foștii moderatori. Unii dintre ei au leșinat. Alții, în schimb, au plecat țipând de la locul de muncă.

În același timp, reprezentanții Meta susțin că acești moderatori de conținut sunt mereu plătiți peste media pieței. Pentru a-i proteja pe viitor, gigantul își propune să diminueze fluxul de imagini la care angajații sunt expuși prin redarea monocromă a acestora sau chiar prin diminuarea sunetului pentru ca impactul să fie mai mic.