Life

Boala care va afecta 1 din 4 oameni până în 2050. Care sunt, de fapt, primele simptome și când trebuie să te îngrijorezi

Specialiștii au oferit vești îngrijorătoare. Până în anul 2050, o boală va ajunge să afecteze o mare parte a populației.
18.02.2023 | 10:00
Boala care va afecta 1 din 4 oameni pana in 2050 Care sunt de fapt primele simptome si cand trebuie sa te ingrijorezi
Cercetătorii au descoperit boala care va afecta cea mai mare parte a populației până în 2050. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un raport îngrijorător care atestă că anumite boli, care până acum nu erau considerate periculoase la scară globală, încep să se răspândească îngrijorător. Specialiștii au dezvăluit că, în câteva zeci de ani, va fi afectată o mare parte a populației.

Boala care în câțiva ani va afecta 1 din 4 oameni. Care sunt primele simptome care apar

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț îngrijorător, conform căruia pierderea auzului a devenit o problemă alarmantă pentru populație. Persoanele care suferă de hipoacuzie pot întâmpina probleme în timpul conversațiilor, însă se poate ajunge până în punctul în care nu mai aud soneriile și alarmele.

ADVERTISEMENT

Încă din anul 2015, asociația a dezvăluit faptul că din ce în ce mai mulți tineri și adolescenți se confruntă cu riscul pierderii auzului din cauza expunerii la niveluri de sunete nesigure, iar acum, noi studii întăresc ideea.

Specialiștii la Universitatea McMaster, situată în Ontario, Canada, au realizat o cercetare, publicată în revista Scientific Report, în urma căreia au concluzionat că din 170 de elevi de gimnaziu și liceu, 28% au dezvoltat tinitus persistent. De asemenea, cei afectați aveau o toleranță mai mică la zgomotele puternice.

ADVERTISEMENT

Totodată, cercetătorii din Olanda au efectuat un studiu în cadrul unui festival de muzică și au ajuns la concluzia că dopurile de urechi pot preveni pierderea auzului pe termen scurt după expunerea la muzică tare.

Chiar dacă nu conștientizăm, zgomotele puternice cu care intrăm în contact în spațiul public poate avea efecte pe termen lung asupra auzului, iar în timp poate duce la pierderea completă a acestei funcții.

ADVERTISEMENT

Cum se produce pierderea auzului

Pierderea auzului senzorial se produce atunci când celule mici de păr din cohlee, aflate în urechea internă, se sting, lăsând tot mai puține celule să simtă undele fluide create de sunet, iar acest lucru trebuie prevenit încă de la vârste fragede.

„Un copil are multă rezervă, o mulțime de celule de păr. Este greu să spui unui adolescent să renunțe la muzică. Deoarece îl va avea impact când va avea 60 de ani. Ce înseamnă 60 de ani? Pare pentru totdeauna în viitor.

ADVERTISEMENT

Dar puțină prevenție merită. Dacă poți ajuta tinerii acum, aceștia sunt mai puțin dispuși să poarte aparate auditive pe parcurs”, susține Organizația Mondială a Sănătății.

Cercetătorii recomandă oamenilor să nu se expună la sunete cu frecvența mai mare de 85 de decibeli. Pentru comparație, o șoaptă măsoară 30 de decibeli, iar o conversație normală nu are mai mult de 60 de decibeli.

ADVERTISEMENT
Tags: