News

Boala care va lovi un miliard de persoane până în 2050. Femeile, mai vulnerabile decât bărbații

Artrita ar putea afecta 1 miliard de persoane până în 2050. Îmbătrânirea și obezitatea, printre principalii factori de risc.
27.08.2023 | 20:07
Boala care va lovi un miliard de persoane pana in 2050 Femeile mai vulnerabile decat barbatii
Trei factori importanți duc la creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri de artrită / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un miliard de persoane din întreaga lume ar putea suferi de o formă comună de artrită până în 2050, potrivit unui nou studiu. Trei factori importanți duc la creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri, apreciază cercetătorii și medicii.

Un miliard de persoane, afectate până în 2050

Studiul, care a fost condus de Institute for Health Metrics and Evaluation de la Universitatea din Washington, a constatat că numărul cazurilor de osteoartrită la nivel mondial a crescut rapid în ultimele decenii.

ADVERTISEMENT

În 1990, 256 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu această afecțiune la nivel mondial. Până în 2020, acest număr a sărit la 565 de milioane de persoane – o creștere de 132%. Până în 2050, se așteaptă ca acest număr să ajungă la un miliard de persoane, scrie The Messenger.

Osteoartrita,  sau „artrita de uzură”, este cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni. În cazul osteoartritei, cartilajul din cadrul unei articulații începe să se descompună și, în cele din urmă, poate provoca durere, rigiditate sau umflături articulare, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

ADVERTISEMENT

Boală fără leac

Nu există un remediu pentru artrită, dar experții sugerează, de obicei, o combinație de intervenții legate de stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice, fizioterapie și scăderea în greutate. Alături de medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Cercetarea, publicată recent în The Lancet Rheumatology, notează că cele mai frecvente zone pentru osteoartrită sunt șoldurile și genunchii. Cercetătorii au mai spus că există trei factori principali care determină această creștere a cazurilor: îmbătrânirea, creșterea populației și obezitatea.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere factorii cheie, cum ar fi faptul că oamenii trăiesc mai mult și că populația mondială este în creștere, trebuie să anticipăm stresul asupra sistemelor de sănătate din majoritatea țărilor”, a explicat Jaimie Steinmetz, doctor în științe medicale, autorul corespondent al lucrării, într-un comunicat.

Femeile, mai afectate decât bărbații

În prezent, osteoartrita este mai frecventă în rândul femeilor decât în cazul bărbaților, iar această tendință este de așteptat să continue. În 2020, 61% dintre cazurile la nivel mondial au fost diagnosticate la femei, față de doar 39% diagnosticate la bărbați.

ADVERTISEMENT

„Motivele diferențelor de gen în ceea ce privește prevalența osteoartritei sunt în curs de investigare, dar cercetătorii cred că genetica, factorii hormonali și diferențele anatomice joacă un rol”, a declarat într-un comunicat Jacek Kopek, autor principal și profesor la Școala de Sănătate Publică și a Populației de la Universitatea din British Columbia.

Cercetătorii estimează că, dacă obezitatea ar putea fi abordată la nivel global, ar putea reduce povara osteoartritei cu 20%. „Rolul pe care inactivitatea fizică îl joacă în obezitate și durerea asociată cu osteoartrita poate avea cicluri negative opuse și neintenționate, a declarat Liane Ong, doctor în medicină, co-autor al studiului. „De exemplu, a fi activ din punct de vedere fizic poate preveni leziunile mai devreme în cursul vieții și poate fi chiar benefic pentru o persoană cu dureri articulare. Este contraintuitiv, dar a avea dureri articulare nu înseamnă că ar trebui să rămânem sedentari”.

Lipsa de activitate fizică

În Statele Unite, CDC estimează că aproximativ unul din patru adulți, sau 58,5 milioane de persoane, au fost diagnosticați cu osteoartrită între 2016 și 2018. CDC notează, de asemenea, că diagnosticul este mai frecvent în rândul celor care nu sunt activi din punct de vedere fizic și crește în prevalență odată cu vârsta.

Similar cu tendințele globale, CDC notează, de asemenea, că diagnosticul de osteoartrită va continua să crească în următorii ani, ajungând la un număr estimat de 78,4 milioane de americani până în 2040.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită