Boala despre care vorbim e foarte răspândită în lume, dar mulți dintre cei care o au nici măcar nu știu asta. Specialiștii spun că situația a scăpat de sub control, iar numărul cazurilor s-a dublat în ultimii 30 de ani.
Diabetul a devenit o problemă globală, afectând peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume. Mai grav este că aproape jumătate dintre cei care suferă de această nu au acces la tratament, iar mulți nici măcar nu știu că sunt bolnavi.
Un studiu incredibil, publicat recent în revista The Lancet, arată că procentul adulților cu diabet a crescut de la 7% la 14% între 1990 și 2022, scrie digi-world.tv. Oamenii de ştiinţă de la NCD-RisC, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au analizat date de la peste 140 de milioane de adulți din toată lumea, iar rezultatele sunt alarmante.
Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în țările cu venituri mici şi medii. Mai mult de jumătate din cazurile mondiale sunt concentrate în doar patru țări: India (212 milioane), China (148 milioane), SUA (42 milioane) și Pakistan (36 milioane).
În Indonezia şi Brazilia s-au găsit alte 25 de milioane, și respectiv 22 de milioane de cazuri, conform sursei.
În insulele din Pacific, în Caraibe, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, mai mult de un sfert din populație suferă de diabet. În schimb, țări precum Franța, Danemarca sau Suedia au rate mult mai mici, între 2% și 5%.
SUA (12,5%) şi Marea Britanie (8,8%) au avut cel mai mari rate din ţările occidentale cu venituri mari. În schimb, țări precum Franța, Danemarca sau Suedia au rate mult mai mici, între 2% și 5%.
Specialiștii spun că principalele cauze ale acestei explozii sunt creșterea obezității și îmbătrânirea populației la nivel global. Din ce în ce mai mulți oameni sunt expuși riscului de a dezvolta diabet, iar prevenția devine esențială.
„Având în vedere consecinţele invalidante şi potenţial fatale ale diabetului, prevenirea diabetului printr-o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice este esenţială pentru o sănătate mai bună în întreaga lume”, a declarat Dr. Ranjit Mohan Anjana, preşedintele Fundaţiei de Cercetare a Diabetului Madras din India, conform digi-world.tv.
Deși există medicamente eficiente pentru controlul glicemiei, accesul la tratament rămâne o problemă, în special în țările sărace. În timp ce în țările bogate, peste 55% dintre pacienți primesc tratament, în țările cu venituri mici şi medii situația e dramatică.
Peste 445 de milioane de diabetici cu vârsta 30+, adică 59% din total, nu primeau niciun fel de tratament în 2022.
„Am observat o creştere alarmantă a diabetului în ultimele trei decenii, care reflectă creşterea obezităţii, agravată de impactul comercializării alimentelor nesănătoase, lipsa activităţii fizice şi dificultăţi economice. Pentru a ţine sub control epidemia globală de diabet, ţările trebuie să ia măsuri urgente. Acest lucru începe cu adoptarea de politici care susţin dietele sănătoase şi activitatea fizică şi, cel mai important, sistemele de sănătate care oferă prevenire, depistare precoce, şi tratament”, spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesusm directorul general OMS, conform sursei menționate.