News

Boala de sezon care i-a speriat pe români. “În halul ăsta de rapid să se răpândească?”

Un nou virus se răpândeşte printre români cu repeziciune săptămânile acestea, înmulţirea sa fiind amplificată de începutul de an şcolar.
01.10.2023 | 19:37
Boala de sezon care ia speriat pe romani In halul asta de rapid sa se rapandeasca
Febra, durerile musculare şi diareea sunt printre simptomele enterovirusului Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Venirea toamnei şi reînceperea şcolii a dat semnalul startului sezonului de viroze, unul destul de agresiv, după cum se manifestă românii în mediului online. Iar statisticile oficiale le susţin plângerile, săptămâna trecută numărul mediu de cazuri de Covid-19 depistate zilnic fiind de peste 2.000.

Enterovirusurile fac ravagii în toată Europa în această perioadă

În dezbaterile din mediul online, românii nu fac referire în mod special la Covid-19, ci mai degrabă la o formă de enterocolită care afectează familii întregi.

ADVERTISEMENT

Un român se plânge pe Redditt că zece dintre cei 16 membri ai familiei sale au fost atinşi de virus, toţi având aceleaşi simptome: febră, dureri musculare şi de spate, slăbiciune şi diaree.

“Efectiv ne-a luat pe rând, unul câte unul. Eu am zăcut o zi întreagă, de am zis că nu mi-a fost aşa rău toata viaţa mea. Am întrebat şi alţi prieteni/vecini/colegi, şi toti au avut cel puţin câte un caz asemănător. Ce draci mai sunt şi ăştia?

ADVERTISEMENT

Nu e despre nicio o teorie a conspiraţiei. Întreb doar că, în 30+ ani, nu am avut niciodata atâţia “apropiaţi” loviţi atât de repede. Înteleg că e o formă de enterocolită, dar în halul ăsta de rapid să se răspândească?”, a întrebat bărbatul.

Postarea acestuia a stârnit sute de comentarii, mulţi români confirmând cele descrise. Unii au venit şi cu sugestii, fiind de părere că este vorba despre un enterovirus.

ADVERTISEMENT

“Subscriu. Prima săptămână de școală și grădiniță: viroze respiratorii. A doua săptămână: enterite infecțioase. Iar acum un amestec de răceli comune, gripă și COVID. Asta este pe zona Comarnic”, scrie un alt utilizator, dar postări asemănătoare au fost făcute şi din alte zone ale ţării.

Mai mult decât atât, români din afara ţării sugerează că situaţia descrisă poate fi generalizată la nivelul întregii Europe. “Dacă tine doar 12 ore, e probabil enterocolita. Nu știam de ea, când m-am mutat în Suedia aparent toți pe aici o au toamna, de la copii. Am reușit sa nu am pana acum dar e practic 12 ore de vomitat în continuu”, a scris un alt utilizator.

ADVERTISEMENT

Infecția cu enterovirus este cauzată de viruși intestinali. Virusul pătrunde în organism prin apă contaminată,sau alimente, iar o a doua opțiune, mai puțin comună, este transmiterea prin aer. În cazuri rare, boala se transmite de la mamă la făt în timpul dezvoltării fetale.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO