News

Boala gravă care a reapărut după 25 de ani. Un copil de 10 luni a fost diagnosticat

Boala gravă care a reapărut după 25 de ani stârnește îngrijorarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ce măsuri vor fi luate
23.08.2024 | 21:27
Boala grava care a reaparut dupa 25 de ani Un copil de 10 luni a fost diagnosticat
Boala gravă care a reapărut după 25 de ani. Foto freepik
ADVERTISEMENT

Boala gravă care a reapărut după 25 de ani stârnește îngrijorarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Oficialii explică ce ar fi putut conduce la revenirea afecțiunii și ce măsuri ar trebui luate.

Boala gravă care a revenit după 25 de ani, în Fâșia Gaza

Cazul de îmbolnăvire a fost confirmat într-o zonă lovită de război. Un copil de 10 luni din Fâșia Gaza a fost diagnosticat cu poliomielită, fiind primul caz înregistrat aici în ultimii 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de ministrul palestinian al Sănătății, iar ONU afirmă că în cele 11 luni de război nu a fost raportat un alt caz până acum. În luna iunie, poliovirusul de tip 2 a fost identificat în eșantioane colectate din apele reziduale de aici.

„Medicii au suspectat prezența simptomelor compatibile cu poliomielita, după efectuarea testelor necesare în capitala iordaniană, Amman, infecția a fost confirmată”, a transmis Ministerul Sănătății din Gaza, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Micuțul diagnosticat cu poliomielită nu era vaccinat. În prezent, starea lui este stabilă, însă a dezvoltat paralizie la un picior. Reprezentanții ONU spun că este necesară pregătirea unui program de vaccinare cât mai curând.

„Prevenirea și limitarea răspândirii va necesita un efort masiv”

În acest sens, ONU cere ca luptele să fie stopate pentru o săptămână, cu scopul de a vaccina cei peste 640.000 de copii cu vârste mai mici de 10 ani. Campania de vaccinare s-ar putea desfășura la finalul lunii august.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, poliovirusul se propagă prin apa contaminată și canalizare. Boala este foarte periculoasă și poate duce la apariția paraliziei, poate provoca desfigurare, iar în anumite cazuri este mortală.

Cei mai afectați sunt minorii cu vârsta mai mică de cinci ani. Organizația Mondială a Sănătății a aprobat eliberarea a 1,6 milioane de doze de vaccin. Distribuirea lor ar urma să fie coordonată de UNICEF.

ADVERTISEMENT

„Prevenirea și limitarea răspândirii poliomielitei va necesita un efort masiv, coordonat și urgent. Fac apel la toate părțile să ofere imediat asigurări concrete care să garanteze pauze umanitare pentru campanie”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

ADVERTISEMENT
Tags: