Boala a fost confirmată la un berbec mort la o fermă dintr-un sat din apropierea graniței cu Germania, a precizat vineri Ministerul Agriculturii într-o declarație. Anunțul vine după ce ultimul caz fusese confirmat în anul 2009, iar Comisia Europeană finanțase mai multe programe de control și verificare.
Boala limbii albastre a fost înregistrată în Cehia pentru prima dată în ultimii 15 ani, a declarat vineri ministrul agriculturii Marek Výborný. Un animal infectat cu virusul care afectează ovinele, caprinele și bovinele a murit la o fermă din Jindřichovice, în vestul Boemiei.
„În prezent, la fermă există peste 370 de oi, peste 200 de capre și aproximativ 130 de bovine. Toate speciile de animale enumerate sunt susceptibile la această infecție”, a declarat acesta, adăugând că boala nu este transmisibilă la om.
„Ca parte a măsurilor, nu este necesară eutanasierea animalelor din focar”, se arată în comunicat. „O zonă cu o rază de 150 km va fi marcată în jurul focarului. Reguli mai stricte de circulație se vor aplica animalelor din fermele din această zonă. Crescătorilor li se va ordona să monitorizeze starea de sănătate a animalelor și să raporteze imediat orice schimbare autorităților veterinare competente.”
Potrivit ministerului, boala limbii albastre este o boală virală care afectează rumegătoarele domestice și sălbatice. Ea afectează în principal ovinele, caprinele și bovinele și este transmisă de insecte hematofage, în special căpușe.
Mai târziu, vineri, un al doilea focar a fost semnalat la o fermă dintr-un alt sat, la aproximativ cinci kilometri de primul focar. Patru oi au fost infectate la ferma care are peste 160 de oi și 130 de bovine.
Anunțul vine în contextul în care, după numeroase campanii de control, întregul teritoriu al Republicii Cehe a fost declarat oficial liber de boala limbii albastre de la 29 aprilie 2013. Ultimul caz pozitiv de infecție cu boala limbii albastre fusese înregistrat în septembrie 2009, iar vaccinarea împotriva bolii limbii albastre se încheiase la 28 aprilie 2011.
Boala limbii albastre (BT) este o boală virală infecțioasă, necontagioasă, transmisă prin vectori, care afectează rumegătoarele sălbatice și domestice, cum ar fi oile, caprele, bovinele, bivolii, căprioarele, majoritatea speciilor de antilope africane și cămilele.
Infecția cu virusul limbii albastre (BTV) este neobservabilă la marea majoritate a animalelor, dar poate provoca o boală mortală la o parte din ovinele, căprioarele și rumegătoarele sălbatice infectate. Insectele vectori ale câtorva specii din genul Culicoides transmit virusul limbii albastre (BTV) rumegătoarelor sensibile, care s-au infectat hrănindu-se cu animale viremice.
Au fost identificate douăzeci și șase (26) de serotipuri diferite, iar capacitatea fiecărei tulpini de a provoca boala variază considerabil. Nu există niciun risc de sănătate publică asociat cu BT, deoarece virusul nu se transmite prin contact cu animalele sau lâna și nici prin consumul de lapte.
Vaccinarea este utilizată ca cea mai eficientă și practică măsură de reducere la minimum a pierderilor legate de boală și de întrerupere potențială a ciclului de la animalul infectat la vector, împreună cu măsurile de combatere a insectelor.
Cazuri de boala limbii albastre au fost raportate recent și în alte țări europene, inclusiv în Germania, Țările de Jos și Danemarca.