News

Boala misterioasă care a pus pe jar cercetătorii. Nimeni nu știe cum a apărut și nici cum poate fi tratată

22.05.2020 | 19:04
Boala misterioasa care a pus pe jar cercetatorii Nimeni nu stie cum a aparut si nici cum poate fi tratata
Boala misterioasă care a pus pe jar cercetătorii. Nimeni nu știe cum a apărut și nici cum poate fi tratată. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ciuda a zeci de ani de cercetări, oamenii de știință nu au reușit să descopere ce provoacă  boala misterioasă denumită și „sindromul datului din cap”, o afecțiune ciudată și în același timp mortală.

Boala misteriosă apărută în Africa

Descoperirea unui răspuns la ce determină boala misterioasă din Africa ar duce la salvarea a mii de vieți și ar deschide calea găsirii unor tratamente pentru afecțiuni incurabile precum Alzheimer, notează BBC.

ADVERTISEMENT

În 1959, o doctoriță norvegiană de 29 de ani, Louise Jilek-Aall , a decis să pună la punct o clinică în zona muntosă Mahenge din Tanzania, Africa, locul în care trăia tribul Wapogoro.

La scurt timp după instalare, medicul a început să observe ceva straniu. Aproape în fiecare zi, copii de până în doi ani veneau la clinică cu arsuri grave, în timp ce unii mureau înecați fără o cauză anume.

ADVERTISEMENT

După o perioadă în care a încercat să afle ce se întâmplă, dar fără vreo reușită, Louise Jilek-Aall a descoperit în cele din urmă că pacienții ei aveau convulsii, pe care oamenii din trib le numeau kifafa („mica moarte”) și picau din picioare, fie în foc, fie în râu, unde se înecau și mureau.

Cum se manifestă „sindromul datului din cap”

Aceiași copii aveau tendința unui retard mental și dificultăți intelectuale, dar și un mers incomod. În plus, sufereau de un sindrom numit „datul din cap”, un fenomen ce avea aloc de câteva ori pe zi, ce se manifesta prin închiderea ochilor și căderea repetată a capului spre piept.

ADVERTISEMENT

Această boală ciudată se întindea pe durata a câțiva ani și ducea la o moarte timpurie a bolnavilor.

Ulterior, boala misterioasă a fost descoperit și în alte zone din Africa, din sudul Sudanului și până în nordul Ugandei și, în fiecare locație, părea că a apărut de nicăieri,

ADVERTISEMENT

Nici în zilele noastre nu se știe ce poate cauza acest sindrom. În trecut, boala era văzută ca o formă rară de epilepsie, dar cercetările recente sugerează că ar fi vorba despre o afecțiune neurodegenerativă, manifestată prin simptome de epilepsie, Parkinson și Alzheimer.

Indiciul a apărut în urma unui studiu din 2018, ce a descoperit că adolescenții ce sufereau de acest sindrom aveau creierele aproape identice cu cele ale pacienților vârstnici bolnavi de Parkinson și Alzheimer.

Ce se știe clar până acum este că afecțiunea nu este transmisă genetic.

„Cu toate că are tendința de a se manifesta în cadrul familiilor, aceasta este o boală care vine și pleacă”, spune Peter Spencer, un nourolog la Institutul de Științe ale Sănătății Muncii din Oregon, SUA.

O altă sursă de inspirație în încercarea de a desluși această boală se află în insula Guam, un teritoriu aflat la mii de kilometri de cel mai apropiat continent, ce face parte, teoretic, din Statele Unite.

Aici este teritoriul indigenilor Chamorro, ce au trăit cu o altă boală enigmatică, descoperită în 1094. Cercetătorii au denumit afecțiunea Complexul de scleroză laterală amiotrofică parkinsonism-demență din Pacificul occidental sau, mai pe scurt, ALS-PDC.

„Aspectul important constă în faptul că această boală a fost familială și se presupune că era genetică. Din anii 2000, aceasta a dispărut, dar geneticienii încă încearcă să descopere anumiți factori genetici de risc.

Astăzi a dispărut din Guam și este clar că a fost vorba despre o boală de mediu”, a mai spus Spencer.

Momentan, misterul sindromului datului din cap continuă, însă cercetătorii speră ca, într-o zi, boala misterioasă din Africa de Est să ofere indicii prețioase despre cum ar trebui aplicat un remediu și cum ar putea fi dezvoltate tratamentele pentru alte afecțiuni.

ADVERTISEMENT