Life

Boala necruțătoare de care suferă Valentin Uritescu de peste 40 de ani: „Am obosit să tot lupt”

Care este boala necruțătoare de care suferă Valentin Uritescu (80 de ani), de mai bine de 40 de ani? Actorul s-a retras din lumea teatrului și a filmului de ani buni.
11.05.2022 | 14:33
Boala necrutatoare de care sufera Valentin Uritescu de peste 40 de ani Am obosit sa tot lupt
Ce este boala de care suferă Valentin Uritescu. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Actorul Valentin Uritescu a dezvăluit, acum ceva timp, care este boala necruțătoare cu care se luptă de peste 40 de ani. Acesta se află internat la Spitalul Pantelimon din București.

Boala necruțătoare de care suferă Valentin Uritescu de 40 de ani

Valentin Uritescu este unul dintre cei mai apreciați actori români și a apărut în zeci de piese de teatru și filme de-a lungul timpului, însă a renunțat la scenă cu ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Actorul suferă de o boală degenerativă de mai bine 40 de ani și a oferit un interviu despre viața sa în urmă cu un deceniu. Valentin Uritescu a spus, atunci, că va fi ultimul său interviu.

“Nu mă simt prea bine în ultimul timp. Am obosit să tot lupt, iată, de peste treizeci de ani şi ceva cu o boală grea, care în ultima vreme s-a accentuat.

ADVERTISEMENT

Dragul meu, anul trecut, prin ianuarie, după ce m-am pricopsit cu două pneumonii, am scos din debara cele două geamantane pline de însemnări şi întâmplări din viaţa mea şi, după ce mi-am cumpărat o maşină de scris, cu un deget am tot bătut până s-a făcut de-o cărticică.”, spunea Valentin Uritescu în 2012, pentru Adevărul.

În vara anului 2011, actorul a lansat prima sa carte, urmând să lanseze apoi și un volum autobiografic. Renumitul actor se luptă cu sindromul extrapiramidal, o boală degenerativă care s-a agravat în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Boala afectează sistemul nervos și se manifestă prin mișcari involuntare și necontrolate la nivelul membrelor și capului.

“Acum, boala mea s-a agravat. Aşa e sindromul extrapiramidal. Nu e Parkinsonul ăla care te zvântă, pentru că niciodată capul şi mâinile nu mi s-au mişcat necontrolat. Picioarele, în schimb, îngrozitor mă afectează.

ADVERTISEMENT

Fac ce fac şi pic în genunchi. Mă, toată viaţa mea a fost un hazard. (…). Acum pot să iau o astfel de hotărâre şi nu pot fi înduplecat să dau înapoi: mă retrag.”, a mai spus actorul în cadrul aceluiași interviu.

Cine este Valentin Uritescu

Valentin Uritescu s-a născut pe 4 iunie 1971 în satul Vinerea din județul Alba. În 1963 a absolvit  Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

A fost angajat la patru teatre de-a lungul timpului: Teatrul M. Filotti din Brăila (1963-1968); Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1968-1980); Teatrul Bulandra din București (1980-1990).

În 1990 a început să lucreze la Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București. S-a pensionat cu mai bine de un deceniu în urmă din cauza bolii de care suferă.

A jucat în zeci de filme de-a lungul carierei sale artistice. Printre acestea se numără Faleze de nisip (1983), Domnișoara Aurica (1985), Trenul de aur (1986), Rămânerea (1990) și Neînvinsă-i dragostea (1993).

ADVERTISEMENT
Tags: