News

„Boala plânsului” a ucis peste 50 de persoane, în mai puțin de 48 de ore. Avertismentul OMS

O nouă boală misterioasă face victime. Aceasta a fost denumită și „boala plânsului”. Peste 50 de persoane au murit în mai puțin de 48 de ore
27.02.2025 | 23:44
Boala plansului a ucis peste 50 de persoane in mai putin de 48 de ore Avertismentul OMS
Boala care face ravagii în Congo. Este cunoscută drept „boala plânsului”. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Medicii au noi motive de îngrijorare. „Boala plânsului” face victime în Congo. Peste 50 de oameni au murit, în mai puțin de 2 zile. Aceștia au avut simptome greu de suportat.

Medicii spun că situația este „alarmantă”

O boală misterioasă face victime în Congo. Până acum, s-au raportat, în total, 413 persoane infectate. Primul caz a fost înregistrat în orașul Boloko, pe data de 21 ianuarie, conform Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Totul ar fi început de la trei copii, cu vârste de sub cinci ani, care s-au îmbolnăvit după ce au mâncat un liliac mort. Autoritățile spun ca pacienții au prezentat simptome precum febră, vărsături, urmate de hemoragii interne severe.

De asemenea, un raport întocmit de departamentul local de sănătate a adăugat faptul că cei trei copii au avut diaree, semne de oboseală, dureri la nivelul gâtului și articulațiilor, transpirație excesivă și dificultăți de respirație. La persoanele sun 59 de ani s-a observat o sete intensă, iar la copii un plâns persistent.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale au descris focarul drept „foarte înrgijorător”. Medicii au subliniat că situația este „alarmantă” și „relevantă la nivel global”, conform sursei menționate.

Momentan, nu sunt clare cauzele focarului. Pacienții au fost testați negativ pentru febre hemoragice, cum ar fi Ebola sau virusul Marburg. Totuși, jumătate dintre pacienți au avut teste pozitive pentru malarie.

ADVERTISEMENT

„Știm că pacienții au fost testați negativ pentru virusuri cunoscute care provoacă febre hemoragice, precum Marburg și Ebola. Alți agenți patogeni care pot cauza astfel de boli sunt în curs de investigare”, a declarat dr. Zania Stamataki, imunolog la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Avertismentul OMS

Organizația Mondială a Sănătății a intervenit în acest sens și a transmis faptul că analizează și posibilitatea ca focarul să fie cauzat de un agent toxic și nu de un virus sau bacterie.

„Este nevoie de acțiuni urgente pentru a accelera investigațiile de laborator, pentru a îmbunătăți gestionarea cazurilor și capacitățile de izolare, precum și pentru a consolida supravegherea și comunicarea riscurilor. Locația izolată și infrastructura slabă a sistemului de sănătate cresc riscul de răspândire, necesitând o intervenție rapidă la nivel înalt pentru a controla focarul”, a transmis OMS.