Life

Boala tăcută care te lasă fără energie și epuizează sistemul nervos. Medicul Vlad Ciurea spune că trebuie depistată din timp și luate măsuri rapide

Boala tăcută de care suferă mulți oameni. Medicul Vlad Ciurea spune că nu trebuie tratată cu superficialitate și nu trebuie ignorată.
07.06.2024 | 22:24
Boala tacuta care te lasa fara energie si epuizeaza sistemul nervos Medicul Vlad Ciurea spune ca trebuie depistata din timp si luate masuri rapide
Boala tăcută care te lasă fără energie și epuizează sistemul nervos. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Boala tăcută care te lasă fără energie și epuizează sistemul nervos. Trebuie depistată și tratată din timp pentru a nu duce la afecțiuni mai grave.

Boala tăcută care te lasă fără energie și epuizează sistemul nervos

Depresia este o boală mintală severă de care suferă milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta afectează în profunzime starea de spirit a unei persoane, gândurile și comportamentul. Medicul Vlad Ciurea spune că trebuie tratată din timp. Cum recunoaștem simptomele?

ADVERTISEMENT

Cei care suferă de depresie trebuie să consulte un profesionist pentru o evaluare corespunzătoare și stabilirea unui plan de tratament adecvat. Doar așa pot primi sprijinul necesar pentru a depăși această boală.

În cadrul emisiunii ”Sfaturi de sănătate”, de la Antena 3, neurochirurgul Vlad Ciurea a explicat ce este depresia și care sunt principalele patru simptome după care o putem recunoaște.

ADVERTISEMENT

„Depresia este o boală, afectează creierul și arată o schimbare a modului de comportament în totalitate. Este o boală gravă a secolului nostru, se manifestă prin tulburări de somn, oboseală generală, scăderea puterii de concentrare și lipsa totată de conexiune cu exteriorul. Sunt cele patru mari elemente ale depresiei.”, spune profesorul doctor Vlad Ciurea, conform exquis.ro.

Depresia nu trebuie tratată cu superficialitate. Poate cauza afecțiuni grave

Profesorul a precizat că această boală nu trebuie ignorată și nu trebuie tratată cu superficialitate. Poate cauza afecțiuni mult mai grave dacă nu este tratată la timp. Depresia apare atunci când sistemul nervos este complet epuizat și poate duce la formarea bolilor neurodegenerative.

ADVERTISEMENT

„Depresia provine din nonactivitate și epuizarea sistemului nervos. Acești centri care se află în porțiunea anterioară a creierului suferă total. Dacă ne oprim numai la cuvântul depresie, poate că nu realizăm unde ne aflăm, dar toate procesele cerebrale nu funcționează, deci tot organismul suferă în totalitate.

Iar de aici și până la demențe, la boli neurodegenerative, printre care alzheimer, și chiar la suicid, mai este doar un singur pas” a mai declarat neurochirurgul, în cadrul emisiunii la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Pentru a combate această boală, este important să avem o alimentație sănătoasă. Profesorul recomandă mai puțin zahăr și grăsimi deoarece acestea nu sunt atât de benefice creierului. Ultima masă ar trebui să fie întainte cu câteva ore de culcare iar somnul cel mai bun începe la ora zece. De asemenea, socializarea joacă un rol important în păstrarea sănătății mentale, la fel ieșitul în natură, la aer curat.

„În primul rând, trebuie să facem o resetare generală. Nu mă refer numai la partea medicamentoasă. Contează extrem de mult socializarea, aerul curat, apa cât mai curată și alimentația cât mai bună. Creierului nostru nu îi place pita și slana, nici mesele foarte târzii, nici încărcarea cu glucide și grăsimile cât mai multe”, a mai spus acesta, potrivit sursei citate.

Pe lângă o dietă echilibrată, oamenii trebuie să se bucure de momente și lucruri simple. Este foarte important să avem parte și de zâmbete și optimism.

„Lucruri cât mai ușoare, semințe, fructe, lichide bune, cafeaua, ciocolata, un pahar de vin roșu. Zâmbetul și optimismul contează enorm de mult, și odihna. Mențin părerea că la ora zece trebuie să intrăm în odihnă ca acest organ suprem să se refacă.”, a declarat spune profesorul Vlad Ciurea, la Antena 3.

ADVERTISEMENT