News

”Boala X”, o nouă amenințare mondială? Avertismentul unui renumit medic

03.01.2021 | 11:00
Boala X o noua amenintare mondiala Avertismentul unui renumit medic
ADVERTISEMENT

Omenirea este încă extrem de departe de a scăpa de pandemia de Covid-19, iar oamenii de știință vorbesc deja de ”Boala X”, o amenințare mult mai mare care ar putea lovi planeta în anii viitori.

Medicul care a descoperit Ebola în 1976 avertizează că noii viruși mortali vor atinge omenirea, iar specialiștii se tem de o nouă boală care s-ar putea răspândi la nivel mondial, dar care ar avea un impact mortal mult mai ridicat.

ADVERTISEMENT

În acest moment nu se mai pune problema ”dacă” o astfel de boală va afecta globul, ci ”când” se va întâmpla acest lucru, este avertismentul specialiștilor.

”Boala X”, o nouă amenințare mondială? Avertismentul unui renumit medic

În prezent, ”Boala X” este la stadiul de ipoteză (X=elementul neaşteptat). Medicii spun însă că nu este vorba de un scenariu SF, ci de o avertizare științifică, bazată pe date reale.

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, oamenii de ştiinţă şi experţii în sănătate publică se tem că un astfel de focar ar putea provoca boli grave în întreaga lume.

Profesorul Jean-Jacques Muyembe Tamfum, care a ajutat la descoperirea virusului Ebola în 1976, a declarat că omenirea se confruntă cu un număr necunoscut de noi virusuri. El a spus că există virusuri noi și fatali care apar din pădurile tropicale africane, relatează Dailymail.

ADVERTISEMENT

El a avertizat: ”Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni. Și asta constituie o amenințare pentru umanitate”.

Cercetătorul a mai avertizat că viitoarele pandemii ar putea fi mai rele decât Covid-19 și ar putea fi mai apocaliptice, dat fiind gradul mult mai ridicat al mortalității.

ADVERTISEMENT

Bolile care se transmit de la animale la om, principalul pericol

”Boala X” este ipotetică la ora actuală, dar oamenii de știință se tem că ar putea duce la drame uriașe în întreaga lume dacă și când apare, potrivit OMS.

Profesorul Muyembe a prelevat primele probe de sânge de la victimele unei boli misterioase, numită ulterior Ebola, când era tânăr cercetător. Boala a provocat hemoragii și a ucis aproximativ 88% dintre pacienți și 80% din personalul care lucra la spitalul Yambuku când a fost descoperită prima dată.

Într-un interviu acordat CNN, Muyembe a avertizat cu privire la multe alte boli zoonotice (se transmit de la animale la oameni) care ne așteaptă în viitor.

Boli zoonotice deja existente deja sunt febra galbenă, diferite forme de gripă, rabia, bruceloza sau boala Lyme. Aproximativ 60% din infecţiile patogene cunoscute pot fi transmise între animale şi oameni, prin variate mijloace: contact direct, contact indirect prin obiecte contaminate, prin consum de produse de origine animală, prin aer sau apă ori prin muşcături/înţepături.

Virusul HIV a apărut la o specie de cimpanzeu şi a suferit mutaţii, devenind o ”ciumă modernă” răspândită la nivel mondial. SARS, MERS şi virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, sunt toate coronavirusuri care au făcut saltul de la gazde animale la oameni.

ADVERTISEMENT