Life

Bobotează 2022. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Bobotează, sărbătoarea extrem de importantă pentru creștinii ortodocși? Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine în 2022
05.01.2022 | 08:09
Boboteaza 2022 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci ca sati mearga bine
Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în ziua de Bobotează? sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Boboteaza este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi, trebuie respectate mai multe tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci mai exact ca să-ți meargă bine în 2022?

Bobotează 2022. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

În fiecare an, în data de 06 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza și trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tot anul.

ADVERTISEMENT

Toți preoții din bisericile ortodoxe române fac în această zi de sărbătoare apă sfinţită, cunoscută și sub numele de agheasmă. Prin intermediul acesteia, sunt botezate apele, oamenii, dar și casele și animalele.

După Bobotează, creștinii ortodocși trebuie să bea Agheasmă Mare în fiecare dimineață, timp de opt zile, înainte de mâncare. Aceștia trebuie să păstreze apa sfinţită într-un loc curat şi o pot lua doar dacă au dezlegare de la preot.

ADVERTISEMENT

Credincioşii pot bea agheasmă și în caz de boală, dar o pot folosi și pentru a-şi sfinţi casele, lucrurile şi animalele, precum și locul de muncă.

Un obicei care încă este păstrat de Biserica Ortodoxă Română este aruncarea unei cruci în apa foarte rece, uneori chiar și înghețată, urmând ca cei mai curajoși dintre bărbați să se arunce după ea și să o aducă înapoi. Potrivit Bisericii, cel care reușește să se întoarcă cu crucea o să aibă noroc tot anul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, conform tradiției ortodoxe, în ziua de Bobotează se face o masă mare, cu 12 feluri de mâncare. Pe masă trebuie să se regăsească piftia şi grâul fiert, precum și vinul roşu. Până nu sosește preotul, nimeni nu are voie să se atingă de mâncare. După sfințirea mesei, credincioșii se pot bucura de mâncare, iar o parte din bucate trebuie să fie dată animalelor. Astfel, acestea vor fi protejate de boli și vor putea să se reproducă.

În plus, în ziua de Bobotează, în data de 06 ianuarie, gospodinele știu că nu au voie să spele rufe.

ADVERTISEMENT

Se mai spune că, în ziua de Bobotează, sunt interzise certurile şi nu se dă nimic cu împrumut.

Practici păgâne, de Bobotează

Pe lângă obiceiurile creștine desfășurate în ziua de Bobotează, au fost păstrate din cele mai vechi timpuri și multe practici păgâne.

Fără să știe, credincioșii, în special cei din mediul rural, au păstrat și niște practici păgâne care nu sunt acceptate de Biserica Ortodoxă Română.

Printre acestea se numără afumarea grajdurilor şi a vitelor cu scopul de a alunga duhurile rele, aprinderea focurilor pe câmp, precum și colindele însoţite de strigături şi zgomote.

Un alt obicei păgân este cel făcut de fetele tinere care vor să își afle ursitul. Se spune că de Bobotează se deschid cerurile, iar îngerul păzitor le arată acestora cu cine se vor căsători.

Astfel, fetele pun busuioc sub pernă și speră că în timpul nopții vor visa bărbatul ursit. Pentru ca acest lucru să se întâmple, tinerele țin post negru în Ajunul Bobotezei și doar seara au voie să mănânce o turtă frământată cu nouă degete, care conține opt linguri de făină şi o lingură de sare.

ADVERTISEMENT