Life

Ce nu ai voie să faci înaintea Bobotezei. Este bine să ții post negru în ajunul sărbătorii

Înainte de marea sărbătoare a Bobotezei, conform tradiției, este bine să ții post negru. Ajunul zilei de 6 ianuarie este marcat în calendar ca fiind prima zi de mântuire prin post și rugăciune.
04.01.2022 | 22:12
Ce nu ai voie sa faci inaintea Bobotezei Este bine sa tii post negru in ajunul sarbatorii
ADVERTISEMENT

Boboteaza este sărbătorită de creșteni în fiecare an pe data de 6 ianuarie, însă pe lângă tradițiile și obiceiurile vechi ale acestei zile, importantă este și ziua de 5 ianuarie, atunci când este bine să nu te abați de la regulile creștine.

5 ianuarie, zi de post negru

Ajunul Bobotezei este trecut în calendar, încă din secolele IV-VI, ca fiind prima zi din an în care trebuie ținut post negru, la fel cum se procedează și pe 14 septembrie la Înălțarea Sfintei Cruci și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită pe data de 29 august.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, adulții care se pregăteau pentru primirea botezului posteau și se rugau timp de 40 de zile, după care puteau participa la liturghie și puteau fi împărtășiți. Însă astăzi, creștenii postesc doar pe 5 ianuarie, ca mai apoi, pe data de 6, să poată să primească apa sfântă.

Pentru a primi așa cum se cuvinte, curați sufletește și trupește, aghiazma mare, creștenii sunt îndemnați, nu numai să nu mănânce și să nu bea nimic pe data de 5 ianuarie, ci și să dedice întreaga zi rugăciunii.

ADVERTISEMENT

”Oamenii se pregătesc pentru a preîntâmpina cum se poate mai bine marea sărbătoare şi de aceea, înaintea zilei de Bobotează avem o zi în care se ajunează, adică Ajunul Botezului. Este o zi de pregătire duhovnicească prin post aspru pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului”, spune preotul vasluian Dan Andrieş, conform Adevarul. 

”Ziua de 5 ianuarie are o semnificație aparte”

De asemenea, după ziua în care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sf. Mc. Teopempt și Teonas și pe Sf. Cuv. Sinclitichi și se ține post negru, pe 6 ianuarie, de Bobotează, creștinii trebuie să se închine la răsărit dis de dimineață și să bea aghiazmă pe nemâncate.

ADVERTISEMENT

”Ziua de 5 ianuarie are o semnificaţie aparte căci este premergătoare unei mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Naşterea Mântuitorului Hristos cu trupul. Mai postim şi pentru că în ajunul Bobotezei se oficiază slujba Aghiazmei Mari, cu care preoţii merg pe la casele credincioşilor şi le sfinţesc.

După rânduială trebuie să gustăm din apa cea sfinţită, or acest lucru nu-l putem face decât în stare de post şi rugăciune, de ajunare.Acest post de o zi este rânduit de Biserică şi pentru a ne reculege duhovniceşte ca să înţelegem cât mai deplin iubirea lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat, faţă de noi oamenii.

ADVERTISEMENT

Postul din ziua premergătoare Botezului Domnului, are o vechime foarte mare fiind păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească cu dumnezeieştile merinde”, explică arhimandritul Mihail Daniliuc.

Bobotează și sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul de pe 7 ianuarie marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, cele care vestesc Nașterea Mântuitorului.

 

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori