Fotbal international

Boca Juniors – River Plate, cel mai important derby din lume! Meciul aşteptat de toată Argentina! Video

10.11.2018 | 16:35
Boca Juniors - River Plate Copa Libertadores este pentru prima dată și finală în Copa Libertadores
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 22:00 Argentina și nu numai se va conecta la intensitatea celui mai mare derby din lume, Boca Juniors – River Plate, marele inamice din capitala Țării Tangoului, care de această dată se vor bate pentru câștigarea Copei Libertadores. Competiţia este echivalentul sud-american al Champions League și va determina reprezentanta acestui continent la Campionatul Mondial al cluburilor din decembrie, acolo unde Europa va avea reprezentantă pentru a treia oară consecutiv pe Real Madrid.

Este pentru primadată în istoria celor 246 de meciuri directe când Boca Juniors – River Plate, cunoscut și sub numele de Superclasico, se joacă pentru câștigarea Copei Libertadores. Actul retur va avea loc peste două săptămâni, ceea ce înseamnă, fără exagerare, că Argentina este efectiv împărțită în două în aceste 14 zile. Se respiră nu numai pe străzile din Buenos Aires aerul acestui superveniment, ci la nivel național. Boca are 86 victorii, River Plate 81.

ADVERTISEMENT

Boca Juniors – River Plate, rivalitate de peste un secol

Explicația este simplă. Peste 40 la sută dintre argentinieni au în sânge culorile galben-albastre ale celor de la Boca Juniors. 26 la sută trăiesc în roșu-alb-negru, culorile istorice ale celor supranumiți Los Millionarios. Poreclă care vine de la faptul că din 1923 clubul s-a mutat în nordul capitalei, în cartierul Belgrano, unul dintre cartierele selecte din Buenos Aires. Iar denumirea engleză a clubului vine de la numele Rio de la Plata, fluviul de argint, cum se numește gura de vărsare comună a fluviilor Parana și Uruguay în Oceanul Atlantic.

River Plate este echipa cea mai titrată pe plan intern a Argentinei, cu 35 de campionate câștigate plus șapte trofee internaționale, dintre care unul, Cupa Intercontinentală, în 1986, la Tokyo, în fața Stelei, cu 1-0, după un meci cu cântec, gol valabil anulat lui Belodedici. Boca Juniors este opusul lui River Plate. Numele vine de la cartierul La Boca, aflat în zona muncitorească din Buenos Aires și este clubul imigranților și al oamenilor simpli, a muncitorilor de la docuri și nu numai. Emblema clubului va rămâne inegalabilul Diego Armando Maradona.

ADVERTISEMENT

Cele două cluburi au fost vecine până în 1923

Între cele două cluburi există o rivalitate teribilă, ceva care depășește ca intensitate, și pe teren și în tribune și în oraș tot ceea ce există în fotbal la acest nivel. Nu de puține ori violențele au escaladat dincolo de orice închipuire și au existat morți și răniți printre suporteri. Uriașa rivalitate pleacă încă din anii 20 ai secolului trecut, când cele două cluburi erau vecine în zona La Boca, dar apoi River Plate s-a mutat în zona selectă și ura a devenit viscerală, pentru că pe lângă aspectul sportiv s-a exacerbat la maxim și cel economic, frustarea dintre sărăcie și opulență.

Dacă River Plate are cele mai multe trofee interne,. Boca Juniors e cea mai titrată echipă la general, cu 18 trofee internaționale, dintre care 6 Copa Libertadores și 33 de titluri în campionat. Clubul e mai tânăr cu patru ani decât River Plate (1905 față de 1901) și a fost fondat de cinci imigranți italieni. Fost jucător la Boca, Juan Riquelme spune că nimic nu se compară în lume cu Superclasico al Argentinei, e cel mai frumos meci din lume.

ADVERTISEMENT

Ochii pe marile talente Pavon, Benedetto și Palacio

La acest moment Boca Juniors are câțiva jucători de mare valoare, cum ar fi Christian Pavon, omul cerut de Messi în echipă la turneul fina al CM din Rusia, uruguayanul Nahitan Nandez sau Dario Benedetto, omul care a dat în semifinale trei goluri lui Palmeiras după ce a lipsit aproape un an din cauza unei accidentări grave. Iar pe bancă se află două nume imense, veteranii Fernando Gago și Carlos Tevez. River Plate răspunde cu Ezequel Palacios și Gonzalo Martinez, jucători cotați la peste 60 de milioane de euro. Antrenori sunt doi foști internaționalei: Guillermo Barrios Schellotto la Boca și Marcelo Gallardo la River Plate.

Boca Juniors - River Plate Copa Libertadores. Superclasico e cel mai faimos derby din lume, iar violențele au fost frecvente
Boca Juniors – River Plate Copa Libertadores. Superclasico e cel mai faimos derby din lume

Măsurile de securitate luate pentru meci sunt cu totul excepționale. În ziua partidei în Buenos Aires nu se va vinde un strop de alcool, iar poliția și detașamentele antitero mișună prin tot orașul, cu precădere în zona stadionului Alberto Armado, cunoscut sub numele de La Bombonera. Atmosfera este incredibilă, practic orașul fiind împărțit în culorile tradiționale ale celor două rivale, semn că Buenos Aires a început deja să respire aerul marii finale.

ADVERTISEMENT