News

Bogdan Aurescu, ministrul de externe, audiat în Parlament: ”Criza nu este doar despre Ucraina, ci despre securitatea europeană”

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a fost audiat miercuri în Parlament pe tema crizei de la granița dintre Ucraina și Rusia. Oficialul spune că situația încă este una tensionată în zonă.
16.02.2022 | 11:05
Bogdan Aurescu ministrul de externe audiat in Parlament Criza nu este doar despre Ucraina ci despre securitatea europeana
ADVERTISEMENT

Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor l-au adiat, miercuri, pe ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul a fost chemat să ofere explicații referitoare la evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre şi la poziţia statului român în cadrul NATO şi al Uniunii Europene cu privire la acest subiect.

ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu, ministrul de externe, audiat în Parlament pe tema crizei din Ucraina

În timpul audierilor, șeful MAE a spus că ”nu sunt încă semne” că situația de securitate din zona de est a Europei se ameliorează.

”Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a declarat Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la informațiile conform cărora Rusia și-ar retrage o parte din trupele prezente la granița cu Ucraina, ministrul de externe a adăugat că ”pentru a vorbi de detensionare e nevoie de o retragere completă”.

Oficialul român mai spune că această criză nu privește doar Ucraina, ci întreaga ”securitate europeană”.

ADVERTISEMENT

”Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său.

Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică”, a spus Aurescu.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai spus că în aceste zile se fac ”demersuri diplomatice pe multiple planuri, la diverse niveluri, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate”.

Șeful MAE: ”România, ca stat membru NATO, pe deplin apărat”

În ceea ce privește situația României, ministrul de externe a adăugat că țara noastră, ca stat membru NATO, beneficiază de toate garanțiile de securitate pe care le poate avea.

”Ca stat aliat, suntem deplin apărați. Dacă federația Rusă va porni un război împotriva Ucrainei, o astfel de situație va afecta Alianța în ansabmlul ei, deci și România. Dar nu există riscul unui implicări militare”, a mai spus Aurescu.

Diplomatul român a adăugat că România a beneficiat de toate informațiile în timp real din NATO, de la partenerii americani în legătură cu evaluările de securitate.

ADVERTISEMENT