Fotbal intern

Bogdan Andone dezvăluie motivele rupturii de Gigi Becali: „Era prea mult, nu se mai putea continua sub nicio formă“ + clauza ciudată din contract

06.05.2020 | 14:14
Bogdan Andone dezvaluie motivele rupturii de Gigi Becali Era prea mult nu se mai putea continua sub nicio forma  clauza ciudata din contract
ADVERTISEMENT

Bogdan Andone, actualul antrenor al Astrei Giurgiu, a dezvăluit motivele care au dus la despărţirea de Gigi Becali şi de FCSB, în august 2019, la numai o lună după ce fusese numit „principal“. A condus echipa în 7 partide, începând perfect sezonul şi bifând toate cerinţele patronului. FCSB juca 4-3-3, visul lui Becali, şi câştiga. Problemele au apărut odată cu prima înfrângere.

Cauzele plecării lui Bogdan Andone de la FCSB

Bogdan Andone a povestit că în contractul pe care l-a semnat exista o clauză conform căreia, în calitate de antrenor principal al echipei, „trebuie să conlucreze cu conducerea clubului și cu toți factorii implicați în procesul de pregătire al echipei“, dar nu şi-a imaginat cât de mare era imixtiunea lui Gigi Becali în deciziile asupra formulei de start.

ADVERTISEMENT

Deşi fusese secundul lui Mihai Teja, în locul căruia a şi fost numit, Andone a spus la GSP Live că predecesorul său avea discuţii private cu patronul, dar în calitate de antrenor secund nu avea de unde să cunoască toate amănuntele. După semnarea contractului de antrenor principal, se aştepta să-l poată convinge pe Becali cu argumente.

„Nu știam și nu credeam că implicarea patronului este atât de mare. Chiar dacă fusesem în perioada cu Mihai acolo, el tot timpul avea discuții private cu domnul Becali. Nu discuta în prezența staff-ului. Nu știam exact de implicarea patronului. Credeam cu convingere că prin discuții amiabile și explicații logice putem avea o colaborare.“

ADVERTISEMENT

La Astra, se consultă cu Dani Coman

Andone a continuat, spunând că i se pare normal ca antrenorul principal să se consulte cu oamenii din conducerea clubului la care activează, pentru că aşa face şi la Astra, dar ce s-a întâmplat la FCSB a fost cauzat de situaţia de atunci. „Și la Astra vorbesc cu băieții din staff, cu Dani Coman, așa îmi fac și eu o opinie. Credeam că din anumite discuții am putea să ne punem de comun acord asupra unor lucruri. Eu sunt convins că dacă nu ar fi fost acea conjunctură cu perioada delicată, fără stadion, meciuri din trei în trei zile, ar fi mers bine totul“.

Sub comanda lui Bogdan Andone, FCSB a început destul de bine sezonul 2019-2020, cu patru victorii şi o remiză în primele 5 jocuri. A trecut de Milsami Orhei cu dublă victorie în preliminariile Europa League, iar în turul al doilea, după 3-0 la Alaşkert, era practic calificată în runda următoare. În campionat, a debutat cu 4-3 contra lui Hermannstadt şi apoi a remizat la Sepsi. Totul într-0 perioadă tulbure, în care FCSB nu avea nici măcar stadion, fiind obligată să dispute meciurile de „acasă“ la Piteşti.

ADVERTISEMENT

Primele probleme şi decizia de a renunţa au venit în a treia etapă de Liga 1, când FC Botoşani a reuşit să se impună în fața vicecampioanei cu 2-0, deşi juca în deplasare. Pe toată lumea a mirat titularizarea lui Salomao ca fundaş stânga şi apoi înlocuirea lui Bălaşa, introdus în teren în minutul 16 şi scos în 61.

„Decizia (n.r. – de a demisiona) a fost luată după meciul cu Botoșani, nu după cel cu Alashkert. Când Bălașa a fost scos în repriza a doua, am zis că e prea mult și nu se mai poate sub nicio formă. Chiar și când Steaua a avut acea serie de rezultate pozitive, nu mi-a părut rău că am plecat“, a mărturisit Bogdan Andone.

ADVERTISEMENT

Dar cum a ajuns Salomao fundaş stânga? Hotărârea i-a aparţinut patronului Becali, căruia îi „suflase“ finul Borcea că l-a văzut pe portughez jucând pe acel post. Cum ordinul a venit de la stăpânire, antrenorul l-a pus în aplicare, chiar dacă avea rezervele lui: „Eu am vorbit cu Salomao, l-am întrebat dacă a mai evoluat vreodată acolo. Mi-a spus că nu a jucat, doar câteva meciuri la juniori, și că o să încerce să dea totul pentru echipă. Sunt momente pe care nu vreau să le mai trăiesc și nu aș vrea nimeni să trăiască asta“, a concluzionat Andone.

Cea mai ciudată clauză din contract

Dincolo de imixtiunile patronului, de situaţia de la echipă, de problemele cu stadionul şi cu fanii, cel mai ciudat lucru i s-a părut o clauză din contractul pe care l-a semnat. Aceasta stipula că antrenorul nu are voie să negocieze rezultatul final al partidei disputate cu membrii clubului advers. „Probabil li s-a întâmplat înainte dacă au ajuns la această clauză“, a încheiat Andone.

ADVERTISEMENT