News

Bogdan Aurescu, întrevedere cu ministrul ucrainean de externe. România cere urgentarea recunoașterii „inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”

Ministrul Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o întrevedere cu omologul său Ucrainian unde, pe lângă criza de securitate provocată de Rusia s-a discutat și urgentarea recunoașterii „inexistenței așa-zisei limbi moldovenești".
19.02.2022 | 23:12
Bogdan Aurescu intrevedere cu ministrul ucrainean de externe Romania cere urgentarea recunoasterii inexistentei asazisei limbi moldovenesti
ADVERTISEMENT

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă o întrevedere cu ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmytro Kuleba, în marja Conferinței de Securitate de la München.

Pe lângă subiectul presant al crizei de securitate provocate de Rusia, oficialul român a adus în discuție și urgentarea recunoașterii „inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”.

ADVERTISEMENT

A fost reiterat sprijinul României

Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc în contextul agravării deosebite a situației de securitate din proximitatea Ucrainei și de la Marea Neagră.

„Discuția a prilejuit un schimb detaliat de opinii și evaluări pe tema evoluțiilor de securitate recente, din proximitatea Ucrainei, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv din teren, precum și privind perspectivele de evoluție a acestora.

ADVERTISEMENT

Dialogul dintre cei doi șefi ai diplomațiilor a fost cu atât mai relevant cu cât acesta a avut loc și în pregătirea reuniunii de luni a Consiliului Afaceri Externe al UE, care va examina cu prioritate situația de securitate din regiune, inclusiv cu participarea ministrului Kuleba”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul român de externe a reiterat sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul României pentru politica NATO a ,,ușilor deschise” și pentru principiul că orice stat trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege liber politica externă și de securitate”, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

De cealaltă parte, oficialul ucrainean și-a exprimat mulțumirile pentru sprijinul acordat de țara noastră și a susținut continuarea promovării căii dialogului pentru atingerea unei dezescaladări reale, verificabile, care să elimine amenințările la adresa stabilității și păcii.

ADVERTISEMENT

„Ministrul Dmytro Kuleba a subliniat, totodată, necesitatea pregătirii unei reacții corespunzătoare, ferme și substanțiale, la o eventuală nouă încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei, cu accent pe pachetul consistent de sancțiuni pregatit de UE, al cărui potențial de descurajare trebuie valorificat la maximum, inclusiv printr-o comunicare publică adecvată”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Problemele etnicilor români

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a adus în discuție și problemele etnicilor români din Ucraina ce stau nerezolvate de ani buni. Oficialul român a susținut că dorește să vadă un accent pus pe educația în limba română dar și că dorește urgentarea recunoașterii „inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”.

„Ministrul român de externe a accentuat în acest cadru necesitatea intensificării dialogului pentru soluționarea problemei drepturilor identitare, cu accent pe cele privind educația în limba română, ale etnicilor români, printre care finalizarea protocolului Comisiei mixte bilaterale privind minoritățile naționale și organizarea unei noi sesiuni a acesteia, recunoașterea inexistenței așa-zisei “limbi moldovenești”, cu efectele de rigoare”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.

Oficialul român a subliniat importanța celor două minorități înrudite ca punți de legătură între cele două state, menționând necesitatea reflectării consistente și pozitive a contribuției comunității române în cadrul societății ucrainene, inclusiv în discursul public al autorităților.

„Am fost consultaţi îndeaproape de către SUA”

Ministrul Aurescu a afirmat, sâmbătă, că în poziţia României cu privire la conflictul ruso-ucrainean, ţara noastră a fost consultată îndeaproape de către Statele Unite.

„Efortul României din această perioadă a fost extrem de intens, pentru că alături de partenerii şi aliaţii din NATO, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în relaţia cu partenerul strategic american, am încercat să găsim soluţii pentru dialog, soluţii pentru dezescaladare.

Trebuie spus că România a fost foarte activ şi profund implicată în redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contribuţia substanţială a României şi cu decizia României ca stat membru NATO, pe de altă parte – în redactarea de către Statele Unite a propunerilor pe care le-a înaintat tot pe 26 ianuarie părţile ruse. Noi am fost consultați îndeaproape de Statele Unite”, a declarat Bogdan Aurescu, sâmbătă la emisiunea „Be EU” difuzată de Antena 3.

Ministrul a susținut că pachetul de sencţiuni care se pregăteşte pentru Rusia în cazul unei invazii militare va avea „costuri severe”.

„Un pachet de sancţiuni este în curs de finalizare şi este extrem de substanţial şi de cuprinzător. Prin urmare, este cazul ca Rusia să fie descurajată de perspectiva adoptării acestui pachet de sancţiuni pentru că el într-adevăr va produce, aşa cum a decis Consiliul European în decembrie, costuri masive, costuri severe, consecinţe masive faţă de Federaţia Rusă.

Este vorba de sancţiuni care vizează domeniul financiar şi bancar, tranzacţii comerciale cu anumite tipuri de produse, nu intru în foarte multe detalii pentru că pachetul nu este încă public. Deci este vorba despre consecinţe serioase asupra economiei Federaţiei Ruse”, a mai spus ministrul român de externe.

ADVERTISEMENT
Tags: