Sport

Bogdan Baratky, despre realitatea fotbalului românesc după Rapid – FCSB 0-0: „Din păcate, lupta se poartă și cu astfel de mijloace”

Bogdan Baratky a făcut analiza derby-ului Rapid - FCSB, scor 0-0, într-o atmosferă fierbinte pe Arena Națională.
03.03.2025 | 09:15
Bogdan Baratky despre realitatea fotbalului romanesc dupa Rapid  FCSB 00 Din pacate lupta se poarta si cu astfel de mijloace
Bogdan Baratky a făcut analiza derby-ului Rapid - FCSB, scor 0-0 din SuperLiga. Foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Odată dilema play-off-ului rezolvată prin egalul de la Sfântu Gheorghe, Rapidul primea doza de liniște necesară pentru derby-ul cu FCSB. Liniște cu nuanțe de entuziasm, pentru că obiectivul clasării în primele 6 devenise o utopie după experimentul Lennon și debutul terifiant de campionat.

Rapid – FCSB 0-0. Egal cu gust amar

Da, pare neverosimilă bucuria clasării pe locul 6 cu două etape înainte de finalul sezonului regulat pentru un club cu investițiile si ambițiile Rapidului, dar acesta e efectul real al “revoluției” cu iz de autosabotaj din vară.

ADVERTISEMENT

Cu primul obiectiv îndeplinit, Șumudică alege să nu folosească scuza absenței lui Borza pentru a trece din nou la un sistem cu 3 fundași centrali. Decizie corectă, pentru că a ceda mijlocul terenului într-un meci cu FCSB nu e niciodată o idee bună.

Aioani – Manea, Ciobotariu, Pașcanu, Braun – Christensen, Kait, Grameni – Dobre, Koljic, Petrila. Un 4-3-3 cu Kait la închidere, Grameni în rol de under și Braun în locul absentului Borza.

ADVERTISEMENT

Dincolo, un 4-2-3-1, cu Șut si Chiricheș mijlocași centrali și Cisotti in spatele atacantului de conjunctură Gheorghiță. Stadionul e o mare de eșarfe, steagurile flutură în peluză, atmosfera e fierbinte în ciuda frigului; e derby!

Începutul Rapidului, ocazia FCSB-ului

Cu publicul în spate, Rapid se înscrie la cuvânt pe debutul de meci. Cu liniile sus, cu un presing bun și cu agresivitate, controlam jocul, ținem mingea în jumătatea oaspeților, iar acțiunea finalizată cu șut a lui Dobre e prima ocazie a meciului.

ADVERTISEMENT

După primele 10 minute, meciul se echilibrează, mijlocul FCSB-ului începe să plimbe mingea, Braun se scoate din joc la angajarea lui Minculescu, dar Aioani evită deschiderea scorului.

ADVERTISEMENT

Roșul lui…Șumudică!

Urmează o perioadă de joc echilibrat, cu un plus totuși pentru FCSB care reușește să finalizeze acțiunile de atac. Ocazia reprizei (ba chiar a partidei) îi aparține lui Cisotti.

Cel mai activ jucător al oaspeților îl elimină extrem de ușor pe Pașcanu în zona centrală, pătrunde în careu, dar finalizează slab de la 13-14 metri de poartă. Ocazie uriașă, care pare să se răzbune un singur minut mai târziu, atunci când Dawa vede al doilea cartonaș galben la o intervenție în tușă la Dobre. E minutul 36 și Rapid are la dispoziție cel puțin o oră de superioritate numerică.

Ca o paranteză, acest cartonaș roșu ar trebui să ofere clubului un moment de reflecție. Primul cartonaș galben este acordat stoperului la intervenția arbitrului de rezervă, dar (e părerea mea, accept că poate fi greșită), Petrescu nu ar fi arătat probabil al doilea galben dacă discursul lui Șumudică de la conferința de presă nu ar fi existat.

Da, domnilor; din păcate lupta în fotbalul românesc se poartă și cu astfel de mijloace. O realitate pe care un club care vrea să conteze în mod real în lupta pentru trofee trebuie să și-o asume.

Superioritate…invizibilă

Paradoxal însă, eliminarea lui Dawa e momentul din care partida devine dezamăgitoare pentru suporterul rapidist. Pentru că, deși a dominat pe alocuri (posesia ne-a aparținut, de exemplu), Rapid nu a reușit să valorifice superioritatea numerică.

Iar fazele de poartă au aparținut tot oaspeților. FCSB îl retrage pe Chiricheș pe poziția lui Dawa și am sperat ca asta îi va costa, pentru că deseori Chiricheș gafează în poziția asta.

Obligat de retragerea lui Chiricheș să acopere mai mult teren, Cisotti dispare din prim plan, dar Rapidul nu are suficientă claritate la mijlocul terenului pentru a-și pune în valoare omul în plus.

Mai mult, ocaziile debutului de repriză aparțin FCSB. Mai întâi o deviere periculoasă în fața porții la o lovitură liberă din lateral, pentru ca aproape de minutul 60, după o fază tratată superficial de apărarea Rapidului, Pașcanu să comită penalty la Tănase, aflat însă în poziție clară de offside.

Burmaz îl înlocuiește pe Koljic într-o schimbare post pe post, e mult mai mobil decât Elvir și ocaziile încep să apară și în dreptul nostru. Dobre reia slab din 6 metri după o ieșire greșita a lui Târnovanu, apoi tot Dobre (cel mai activ om din atacul nostru) înscrie în minutul 68. Chiricheș comite gafa pe care o așteptam, dar atacantul nostru e lăsat în offside de…Târnovanu, a cărui ieșire dezordonată din poartă se dovedește în cele din urmă benefică oaspeților.

Din minutul 78, Șumudică trece într-o formulă cu două vârfuri – Ankeye vârf împins, Burmaz al doilea vârf – dar atacantul împrumutat de la Genoa rămâne (din nou) dator.

Egal echitabil. Dar dezamăgitor

Fără Bîrligea, aflată într-o serie teribilă de meciuri (atât în campionat, cât și în cupele europene) și (mai ales!) cu 60 de minute în inferioritate numerică, FCSB era o echipă de bătut astăzi. De ce nu a reușit Rapidul victoria? Voi încerca o explicație, fără a avea pretenția că acopăr toate cauzele.

În primul rând pentru că FCSB e o echipă experimentată (se vede și încrederea dată de meciurile europene) și bine pregătită. Nu s-a dezechilibrat după eliminare, a acoperit bine terenul în repriza a doua și, cu excepția a 2-3 faze nu a permis Rapidului să-și pună în valoare omul in plus.

Apoi, pentru că probabil calificarea în playoff a înmuiat din agresivitatea Rapidului. Au fost multe momente în meci în care parcă Rapidul “nu și-a dorit” suficient de mult victoria.

Grameni a fost o piesă gripată în mecanismul de la mijlocul terenului, iar Christensen nu a mai fost la fel de eficient în a distribui mingi și a crea pericol în zona careului advers. Pașcanu confirmă forma slabă din ultimul timp (scos din joc la ocazia lui Cisotti la fel ca la golul încasat cu Slobozia), iar absența lui Borza s-a văzut atât în apărare, cât și (mai ales!) în atac. Raidurile sale ofensive dezechilibrează de multe ori flancul drept al adversarului, oferă spații pentru Petrila, iar Braun nu a reușit să îl suplinească. E și una dintre cauzele evoluției șterse pe care Claudiu a avut-o în seara asta.

Există și vești bune după derby

Borza nu e singurul jucător “reparat” de Șumudică. Deși cu câteva greșeli aseară, jocul lui Kait e în creștere, estonul fiind un real câștig pentru Rapid. Burmaz e la al doilea meci în care prezintă simptome de fotbalist, din poziția de al doilea vârf.

Ar fi interesant de văzut la lucru o distribuție cu sârbul făcând pereche în atac cu Koljic. Pop a intrat și el bine în joc, lucru care mă bucură pentru că puștiul e feblețea mea și cred sincer că merită să primească șansa de a demonstra valoarea pe care sunt sigur că o are.

Urmează deplasarea de la Sibiu și apoi playoff-ul. Play-off în care Rapid are șansa sa (nu doar teoretică) de a se bate la un loc de cupe europene. Dar obiectivul principal al finalului de sezon rămâne Cupa. Care e cel mai sigur și mai scurt drum spre Europa.

Tags: