Sport

Bogdan Baratky, emoționat de ziua Rapidului… 101! „Euforia… încântarea… dansul”

Editorial emoționant al lui Bogdan Baratky Tudor, un cunoscut suporter al Rapidului, adresat întregii suflări vișinii la aniversarea a 101 ani de la înființarea clubului.
25.06.2024 | 08:00
Bogdan Baratky emotionat de ziua Rapidului 101 Euforia incantarea dansul
Bogdan Baratky, editorial emoționant la aniversarea Rapidului. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dragă cititorule, astăzi este 25 Iunie. Poate nu ești rapidist (în fond, nimeni nu-i perfect…), de aceea semnificația zilei ar putea sa-ți scape și, sincer, nu te condamn pentru asta. Dar eu sunt aici pentru a încerca să-ți explic, dacă-mi permiți, de ce ziua Rapidului e una absolut specială. Sigur, e specială pentru că Rapidul e special. Dar uite explicația pe larg…

Rapid, brand 100% românesc. Și centenar pe deasupra

Îți propun un exercițiu. Gândește-te, te rog, câte branduri românești cunoști. Branduri originale, locale, 100% românești. Indiferent de domeniu. Bun… Acum, că ai schițat lista, te rog să-mi spui câte dintre ele au sărbătorit suta. De ani, desigur. Câte au rezistat probei timpului și intemperiilor istoriei. Rapidul, dragă cititorule, indiferent de simpatii subiective, este un obiect din patrimoniul cultural al acestei țări. Țară care, în forma în care se prezintă astăzi, este cu doar 5 ani mai vârstnică decât Rapidul. Iți vine să crezi?

ADVERTISEMENT

„Eu deseori m-am gândit ce ar fi dacă Rapidul nu ar mai fi. Și am avut acest exercițiu pentru o perioadă scurtă în care Rapidul nu a mai existat. În momentele acelea pot să spun că am simțit că dacă Rapid nu mai exista, nimic nu mai este și nu mai are rost”

Știi de ce lista de mai sus conține foarte puține nume? Pentru că, din diverse motive (atât obiective, cât și subiective) și dincolo de părerile pe care le avem despre noi înșine, noi românii nu am fost chiar cei mai buni prieteni cu tradițiile. Dacă nu mă crezi, amintește-ți cât de firesc ai căutat costum pentru petrecerea copilului de Halloween. În contextul ăsta, e remarcabil faptul că din micul Paris, trecând prin dictaturi regale sau comuniste, războaie mondiale, lovituri de stat locale și democrații originale, vișiniul de Giulești a fost mereu purtat cu mândrie, chiar dacă nu a fost întotdeauna la modă.

Certificat de naștere

Fără glumă. Știai, dragă cititorule, că Rapidul are așa ceva? Un act semnat de părinții săi, fără antetul vreunui minister de forță, sau al vreunei autorități locale? Stiți, desigur, că Rapid e singurul club care a fost retrogradat pe motiv de insolvență, desființat după promovarea sportivă în prima ligă sau depunctat pentru o brichetă. Ei bine, e momentul, dragă cititorule, să afli că Rapid s-a născut firesc, într-o zi de iunie, în cartierul Grivița, din părinți ceferiști. Așa a venit pe lume cel mai iubit club de cartier. Care nu și-a uitat niciodată originile. Poate și pentru că e mândru de ele și, mai ales, și le cunoaște.

ADVERTISEMENT
certificat rapid
Primele 3 procese verbale din istorie, care atestă înființarea clubului CFR

„De ce țin cu Rapidul? Poate pentru că m-am născut și am trăit toată viața în cartierul de lângă stadion? Poate pentru că toata familia, de la cei bătrâni până la nepoței, sunt rapidiști? Poate pentru că e locul unde revăd foști și actuali vecini, prieteni sau chipuri cunoscute, dar fără nume, din cartierul ăsta atât de lovit de soartă? E o întrebare care mă macină de 50 de ani și încă nu i-am găsit răspuns…”

Brand creator de comunitate

Orânduirile care s-au succedat au avut mai mereu aroganța și infatuarea de a șterge cu buretele ceea ce au găsit scris pe tabla istoriei. În ciuda acestei realități, Rapidul a supraviețuit vremurilor nu doar pentru că a avut norocul de a avea imortalitatea scrisă în codul genetic. Ci și pentru că Rapidul a creat în jurul său o comunitate. Oamenii pe care vișiniul de triaj i-a strâns Rapidul laolaltă din iunie 1923 și până astăzi s-au legat cu nevăzute fire sufletești într-o uriașă comunitate, cu Giuleștiul drept vatră a satului și cu rapidismul drept crez comun.

„Am știut că Rapid e locul meu de când am mers în deplasare la Oradea și la întoarcere am stat la povești între vagoane. Giuleștiul e acasă pentru că acolo pot fi eu”

Dacă vi se pare puțin lucru, repetați, vă rog, exercițiul de mai sus. De data asta lista trebuie să conțină comunități. Din care faceți parte sau despre care aveți cunoștință. Noi, românii, nu prea cunoaștem meșteșugul făuririi de comunități. Rapidul a făcut asta pentru noi. Știu, suntem speciali și suntem mândri de asta. Dar conștientizăm cu umilință acest statut și recunoscători îl transmitem mai departe urmașilor.

ADVERTISEMENT

„Pentru unii dintre noi e mamă sau tată, pentru alții cel mai bun prieten sau chiar un frate. Poate să fie acel ceva special care îți face inima să salte sau chiar să se oprească pentru o clipă, aduce agonie și extaz, inspiră și răpune visuri, face și năruie speranțe, îți arată cum să cânți și să dansezi, te învață să iubești, te sprijină când plângi și râde alături de tine…”

Rapid – moștenire de familie

3 titluri recunoscute oficial în 101 ani. Pentru numele lui Dumnezeu, al logicii și al bunului simț… e clar că nu succesele ne-au adus laolaltă și sigur nu ele ne-au ținut împreună. Dar e ceva acolo, căci din nimic nu se putea zămisli ceva atât de frumos.

„Când privesc Rapidul sau când mă gândesc la Rapid, îl simt pe tatăl meu, îl simt pe el în versiunea lui cea bună. Nimeni nu e perfect, nici el și nici eu, iar Rapidul mi-l oglindește în versiunea lui cea bună și cred că este valabil și-n cazul meu și poate în cazul fiecărui rapidist. Rapidul îl pune într-o lumină favorabilă pe fiecare individ care i se alătură. Rapidul este forma «fizică» în care s-a întruchipat legătura dintre mine și tatăl meu și pe care o pot privi, simți și «atinge» chiar și când ies la lumină versiunile noastre mai puțin bune. Rapidul este energia pozitivă născută în el, transmisă mie și de care mă simt capabil s-o transfer mai departe astfel încât Rapidul să continue…”

Rapidul e fotografia de familie pe care o păstrezi de la ai tăi, e amintirea copilăriei la bunici. E forma de respect suprem față de părinți. Țin cu cine a ținut și tata. Cititorule… „din tată-n fiu” e o vorbă care s-a inventat în Giulești!

ADVERTISEMENT

„Coloana vertebrală” a suflării rapidiste de astăzi a aderat la cauză în anii ’80 și ’90. Știi tu, cititorule, ce concurență avea Rapidul la simpatia unui copil de 10-12 ani în perioada aia? Cu Craiova, Steaua și Dinamo prin semifinale și finale de cupe europene și mai apoi cu Steaua constant prezentă în grupele Champions League? De unde crezi că a găsit copilul ăla forța de a rezista tentației asocierii cu succesul? Iar succesul e cel mai puternic drog! Ei bine, da! De la tatăl său și de la tatăl tatălui său. Ei i-au dat putere, ei l-au făcut să înțeleagă că Rapidul chiar e o moștenire de familie și nimic nu e mai de preț decât asta. Ca bucata de pământ pe care țăranul o lasă fiului cu limbă de moarte.

„Se simte ca o moștenire, o legătură dintre tatăl meu și mine pe care o simt ori de câte ori merg sau vorbesc despre Rapid. Am încă bucuria aceasta să o împart cu el, dar am simțit din primul moment când am intrat pe stadion că acolo este libertate și bucurie sinceră și momentele acelea încă le mai simt ori de câte ori merg pe Giulești. Asta e legătura mea cu Rapidul. Tata, fericire pură, prietenii sincere și bucurie peste scor și rezultate”

Rapid e… MULT mai mult decât fotbal

Dragă cititorule… dacă Rapidul ar fi însemnat doar fotbal, cel mai probabil odată cu înaintarea în vârstă m-aș fi detașat de el. Ar fi rămas probabil o amintire frumoasă a tinereții, acel ceva spre care m-aș fi întors din când în când cu nostalgie. Dar, din toate motivele de mai sus, Rapidul transcende fotbalul.

„Rapidul este unicul fenomen social românesc care supraviețuiește timpului, orânduirilor, politicilor, modelor efemere. PRIN DRAGOSTE”

Rapidul, o formă de rezistență. Adică o formă de LIBERTATE

Rezistență, frondă: Ioana Radu, Maria Tănase, Ștefan Bănică sr, Gheorghe Dinică, Florian Pittiș, Mitică Popescu, Dan Grigore, Ion Dichiseanu, Colea Răutu, Puiu Călinescu, Nicu Constantin, Ștefan Radoff. Are cineva, dragă cititorule, naivitatea de a crede că doar fotbalul i-a adus pe acești oameni alături de Rapid?

„Știa că-mi place fotbalul și încet-încet a început să guste și ea fotbalul. Ajunsese să comenteze cu mine diverse meciuri. Ca să vedeți ce înseamnă influența Rapidului asupra unei minți deschise a unui om cult”, povestea maestrul Dan Grigore despre doamna Cella Delavrancea, profesoara sa.

„Rapidul e patimă, entuziasm, nonconformism, onoare, tradiție, mândrie, adevăr. Rapidul e emoție, nebunie, adrenalină, sentimentul că Rapidul este parcă ceva de când lumea, sentimentul că Rapid este ceva viu – un personaj viu, e miștocăreală, boema, unicitatea, inocența, capacitatea de a surprinde. Rapidul e esența lilbertății. Rapidul este Viața. Rapidul este un mod de a fi”

Rapidul a fost refugiul celor care s-au opus poate nu neapărat unui regim, ci unei ideologii cu care nu puteau coabita. Iar asta a intrat adânc în ADN-ul Giuleștiului. O evoluție firească, o adaptare la mediu. Există astăzi slujbași ai Rapidului pentru care un public de tip Coldplay în Giulești ar fi o expresie a progresului. Ceea ce îmi amintește de un banc din alte vremuri:

Discuție la Radio Erevan:

  • Întrebare: Credeți că s-ar putea implementa comunismul în Elveția?
  • Răspuns: Sigur că da! Dar ar fi păcat…

Se poate schimba publicul Rapidului? Orice se poate… dar rezultatul nu ar mai fi Rapid. Giuleștiul n-a făcut niciodată șoc cultural de la manele și totuși a atras personalități culturale ca cele de mai sus. Expresie a unei diversități în forma sa cea mai pură, neideologizată. Dar nici nu a aplaudat astăzi ce a huiduit ieri. Și, mai ales, a fost alergic la ideologie. Giuleștiul nu trebuie acceptat, ci înțeles. Pentru că odată ce l-ai înțeles, vei avea o adevărată epifanie.

„Eram deja rapidist când am fost la primul meci al Rapidului, în ’76. Echipa urma să retrogradeze și să rămână în B 6 ani. Rapidismul meu n-avea legătură cu valoarea echipei, cum n-avea nici pentru cel care m-a făcut rapidist, tatăl meu, un fost venusist care s-a convertit la rapidism după război. Era despre o lume dispărută, despre refuzul de a te subordona potentaților regimului, despre sfidarea cluburilor militare. Despre libertate, în fond. N-avea legătură cu performanța și, până la urmă, nu era strict despre fotbal”

Rapidul nu e strict despre fotbal, dragă cititorule. Dacă ar fi fost, ar fi dispărut de mult. Am fi dispărut de mult.

Rapidul e legătura cu țara. RAPID e ROMÂNIA

Ajuns în acest punct al materialului, poate te-ai întrebat deja, cititorule, cui aparțin citatele din text. Începând cu titlul. Povestea e așa: mă gândesc de mult la materialul dedicat zilei Rapidului, dar în același timp trăiesc o nemulțumire profundă vizavi de comunicarea clubului. Și, plecând de la asta, i-am provocat pe rapidiști pe pagina mea de Facebook să menționeze în comentarii valorile Rapidului și elementele sale de unicitate, așa cum le văd și le simt ei. Ca material didactic pentru club. Am primit mult peste o sută de comentarii, iar autorii lor au devenit astfel coautori la acest material aniversar.

Mă felicit pentru ideea genială a postării, pentru că singur nu aș fi reușit, dragă cititorule, să te ajut să întelegi de ce 25 iunie este o zi special și pentru tine. Fără ajutorul rapidiștilor mei nu aș fi reusit să aștern pe hârtie un „La mulți ani” atât de complet, de vibrant și de sincer. Te invit, cititorule, să vezi încă o sută de întrupări ale Rapidului în comentariile postării de pe pagina mea.

Vei vedea acolo că Rapidul, printre altele, ia chipul poeziei „Noapte de Decemvrie” a lui Alexandru Macedonski. Așa „vede” Rapidul Istvan, un maghiar din Satu Mare, stabilit de ani mulți în Budapesta, pe care viața l-a adus în copilărie pe Calea Griviței pentru câțiva ani. Dar care a luat Rapidul cu el în Ungaria, așa cum alte zeci, sute de mii de români l-au dus în casele lor de prin Anglia, Spania, Italia, America și aiurea. Rapid e pentru ei bucata de Românie pe care o serbează la 25 iunie.

La mulți ani, Rapidule, oriunde te-ai afla!

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Soţia lui Ionel Dănciulescu, apariţie răvăşitoare lângă soţul său. Mihaela întoarce toate privirile
Soţia lui Ionel Dănciulescu, apariţie răvăşitoare lângă soţul său. Mihaela întoarce toate privirile
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink