Atunci, în etapa a doua, în preajma unui meci cu FCSB (la fel ca astăzi) Bergodi a riscat Cupa și a pierdut. Acum, Șumudică nu și-a asumat nici un risc, înțelegând importanța meciului atât pentru Rapid, cât și pentru sine.
Contrar așteptărilor și în ciuda formulei de start, Botoșaniul lui Ciobotariu nu a tratat superficial Cupa, însă nici nu putea face abstracție de clasamentul și programul din campionat. Planul gazdelor a fost acela de a da o șansă jucătorilor din linia a doua în prima parte a meciului, pentru a forța un rezultat favorabil în partea a doua, cu intăriri din unsprezecele de bază.
Dincolo, Rapidul lui Șumudică era obligat să trateze serios meciul de Cupa. Cu un start fals în campionat, obiectivul european poate fi mult mai ușor îndeplinit prin Cupa României. Pe de alta parte, după două sezoane consecutive în care strategia de abordare a Cupei s-a dovedit falimentară, Șumudică nu iși putea permite să repete greșelile predecesorilor săi. Dealtfel, imediat după meciul cu FCSB a anunțat că va folosi prima echipă în meciul de la Botoșani. Lucru care s-a și întâmplat; doar trei oameni au ieșit din primul 11 comparativ cu partida de pe Arena Națională: Siegrist, N’Jie și Petrila.
Așadar, Șumudică a început în clasicul de acum 3-4-3, cu Aioani – Manea, Ignat, Pașcanu – Onea, Christensen, Emmers, Borza – Pop, Boupendza, Dobre. Decizie absolut corecta, mai ales în contextul primei etape de Cupa care a pedepsit deja câteva trupe de prima liga: Farul, Universitatea Craiova, CFR Cluj, sau Sepsi. După două evoluții promițătoare Dobre îmbracă tricoul de titular, iar Pop primește la rândul său șansa de a juca după ce legitimarea lui N’Jie l-a trecut pe bancă.
Christensen joacă retras, e reponsabil cu echilibrul la mijlocul terenului, în timp ce Emmers trebuie să facă legătura cu oamenii din față. Pe atacurile poziționale Pop și Dobre intră în centru, asigurând suport pentru Boupendza între cei 3 stoperi ai Botoșaniului și eliberând benzile pentru urcările lui Borza și respectiv Onea. Niciunul dintre cei doi nefiind, din păcate, în zi de centrare.
A rezultat o primă repriză controlată categoric de Rapid, a cărui dominare a adus și câteva șanse importante de gol: reușita anulată a lui Boupendza (nici acum nu sunt sigur de corectitudinea deciziei), reluarea lui Onea pe lângă, șutul defectuos al lui Pop și ratarea aceluiași Boupendza imediat după marcarea golului.
Boupendza este cel care deschide scorul în minutul 35, la o fază la care Aaron are meritul de a fi la locul potrivit la o minge greșit respinsă după o centrare a lui Manea. Un gol foarte important, pentru că a permis echipei să intre în avantaj la pauză, dar și pentru că primul gol este întotdeauna critic pentru un atacant. Dealtfel, golul acesta este nu doar primul gol al atacantului gabonez, ci și (pare greu de crezut, nu-i așa?) primul gol marcat de un atacant rapidist în acest sezon. Da, ați auzit bine, atacanții giuleșteni au așteptat ultima zi de Octombrie pentru a perfora poarta adversă. Se intră deci la vestiare cu 0-1, după o repriză în care gazdele nu au reușit nici o fază periculoasă.
Primele 5 minute ale reprizei secunde amintesc de meciul de campionat. De la cabine iese un Botoșani decis să pună probleme și imediat apare și prima ocazie, după o lovitură de colț la care Aioani blochează greu balonul la jumătate de metru de linia porții. Un singur minut mai târziu se scrie soarta meciului.
Dobre recuperează excelent la mijlocul terenului, iar Borza scoate din joben arma preferată – pasa “în gaură”, de multe ori letală pentru adversar. Am vazut-o și la nationala U21 și în campionat. Nefiind sigur de poziția sa, Boupendza il lasă pe Pop să preia, iar puștiul urcă decis și îl execută pe Pap. E 2-0 și meciul e practic jucat. Reușită foarte importantă pentru moralul lui Rareș, care revine astfel cu gol, al patrulea al sezonului, gol care ii consolidează statutul de cel mai important marcator al Rapidului.
Ciobotariu schimbă imediat, încercând să „repare” meciul, dar e clar că Pop i-a dat planurile peste cap. Probabil antrenorul Botoșaniului iși propusese să schimbe ceva mai târziu, dar socotelile nu ies mereu așa cum iți dorești. Botoșaniul e mai activ în ofensivă, însă la fel de ineficient ca în prima repriză, deși nume importante sunt acum pe gazon: Ongenda, Florescu, Pănoiu, Sadiku.
La adapostul scorului, Șumudică schimbă la rândul său, până la final Rapidul înlocuind integral mijlocul și atacul. Astfel, perechea de mjlocași devine Gojkovic-Grameni, în timp ce tripleta ofensivă se transformă în Hasani, Burmaz, Petrila. Se termină 0-2, victorie cât se poate de firească ce ajută Rapidul să profite de pasul greșit al CFR-ului la Mioveni.
În cupă urmează deplasarea de la Afumați, dar acum focusul e din nou pe campionat. Pe rând, Hermanstadt și UTA vin în Giulești, iar aceste două etape pot propulsa, după un tur întreg, Rapidul în playoff. Ceea ce părea o iluzie după primele etape pare acum posibil, cu o condiție însă. Aceea ca Rapidul să iși păstreze concentrarea și atitudinea. Meciul de la Botoșani a fost simplu și lipsit de emoții tocmai pentru că a fost tratat serios, iar Șumudică a reușit să mențină concentrarea după derby-ul cu FCSB. Ar fi și păcat să nu continuăm pe linia asta, tocmai acum când, într-un târziu, am reușit să scoatem nasul de sub apă…