Sport

Bogdan Burcea, interviu înainte de debutul României la Euro: “Ce să mai? Sănătatea este criteriul de selecție”. Exclusiv

03.12.2020 | 00:15
Bogdan Burcea interviu inainte de debutul Romaniei la Euro Ce sa mai Sanatatea este criteriul de selectie Exclusiv
ADVERTISEMENT

Bogdan Burcea a dat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK înainte de debutul României la Campionatul European de handbal din Danemarca. Joi, de la ora 19:00, începe balul finalului de an pentru echipa “tricoloră”, care joacă împotriva Germaniei la Kolding. 

Din păcate, noul coronavirus a scos din circuit două jucătoare importante ale echipei naționale. Este vorba de Crina Pintea și Laura Moisă. Pivotul celor de la CSM București a primit un test pozitiv chiar înainte de plecarea în Danemarca, în timp ce extrema dreaptă a avut pozitiv primul test efectuat în țara nordică.

ADVERTISEMENT

În condiții de pandemie, va fi un turneu final atipic, în care echipele trebuie să respecte un set de reguli draconice stabilite de autoritățile daneze, iar selecționerii ar putea fi puși să își regândească strategia din mers, în funcție de rezultatele testelor COVID-19.

Bogdan Burcea: “Nu ne afectează faptul că nu mai jucăm în Norvegia! Și spun asta din pricina măsurilor restrictive pe care le aveau”

Bogdan Burcea debutează pe banca echipei naționale la aproape un an de când a fost numit selecționer. Iar începutul este cât se poate de abrupt, într-un meci care se poate dovedi crucial pentru parcursul României la Euro. Selecționerul a discutat despre toate aceste lucruri într-un interviu acordat FANATIK în care a explicat și provocările pe care această pandemie le aduce în sportul de pe semicerc:

ADVERTISEMENT

Domnule Burcea, în primul rând, v-a afectat în vreun fel retragerea Norvegiei din postura de țară gazdă a turneului? Noi trebuia să jucăm la Trondheim…

– Nu ne afectează că nu mai jucăm în Norvegia. Și cred că nu numai pe noi. Și spun asta din pricina măsurilor restrictive pe care le aveau. Este mai bine așa. Din informațiile pe care le-am avut și noi, nu exista pericolul ca Danemarca să nu poată găzdui singură competiția. Au fost eforturi foarte mari pentru acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ce așteptări aveți de la această competiție?

– Este foarte greu să faci o predicție după ce majoritatea sportivelor ies după două săptămâni de inactivitate. Sunt zile multe de izolare și este foarte greu să faci o predicție. Un lucru este cert: mergem să obținem maximum în condițiile date.

“Am avut probleme cu infecțiile, cu jucătoare care nu au putut acumula prea multe meciuri din cauza pandemiei și multe alte cauze”

Sunteți mulțumit de lotul pe care îl aveți la dispoziție pentru acest turneu? Au fost multe probleme privind infectările cu COVID și multe altele…

ADVERTISEMENT

–  Vă dați seama. Am avut probleme cu infecțiile, cu jucătoare care nu au putut acumula prea multe meciuri din cauza pandemiei și multe alte cauze. În aceste condiții, sunt mulțumit de ceea ce avem.

Bianca Bazaliu este cea mai notabilă absență din lotul României pentru Campionatul European. A fost prea mare perioada de pauză pentru ea?

– Exact acesta este motivul. A avut o pauză foarte lungă și nu am considerat că în acest moment este la 100% pentru a veni la un turneu final alături de echipa națională. Sunt sigur că în viitorul apropiat o vom revedea la prima reprezentativă.

“Le-am spus și fetelor, celor din lotul de 35, nu se știe ce se poate întâmpla în perioada următoare până la debut. Să fie în stand by”

Sunteți îngrijorat de starea de sănătate a Cristinei Neagu? A avut o lună destul de dificilă: COVID-19, accidentare…

– Din acest punct de vedere va fi foarte dificil. V-am spus, mă îngrijorează pauzele lungi, faptul că multe dintre ele au avut probleme, nu au avut un ritm de antrenament. Le-am spus și fetelor, celor din lotul de 35, nu se știe ce se poate întâmpla în perioada următoare până la debut. Ele trebuie să fie în stand by, le-am spus să rămână conectate, cele care pot să fie pentru că am înțeles că foarte multe cluburi au dat pauză sportivelor. Suntem condiționați, ce să mai? Primul criteriu de selecție este sănătatea.

Va fi ciudat să debutați pe banca naționalei la aproape un an de la numirea dumneavoastră?

– Da. Este ceva valabil pentru toată lumea. Nu îl consider un debut. Este adevărat că intrăm foarte abrupt în competiție, fără posibilitatea unor meciuri amicale.

“În primele două meciuri este imperios să câștigăm. Întâlnim niște adversari tari, Germania care și-a desfășurat campionatul normal, are plusuri față de noi”

În aceste condiții dificile, vă trasați un obiectiv?

– Vrem să ne calificăm din grupă. Vreau să luăm meciurile pas cu pas. În primele două meciuri este imperios să câștigăm. Întâlnim niște adversari tari, Germania care și-a desfășurat campionatul normal, are plusuri față de noi. Mergem să obținem cel mai bun rezultat posibil și primul obiectiv este calificarea din grupă.

La acest turneu vor fi foarte multe condiționări. Nu sunt permise plimbări, majoritatea timpului este petrecută în izolare, în camera de hotel. Cum gestionați această situație?

– Ne ocupăm și de acest aspect. Ne-am pregătit de mai mult timp pentru aceste condiții, fetele au un program prin care să fie ținute în priză chiar dacă în marea majoritate a timpului sunt nevoite să stea în camera de hotel.

“De acum încolo va fi și mai greu. Echipa va intra în competiție după o perioadă în care jucătoarele au fost în izolare”

Cum le-ați simțit pe fete înainte de debutul la Euro? 

– Sunt foarte bine. Eu, personal, sunt mulțumit, în aceste condiții, de modul în care s-au prezentat marea majoritate dintre ele. Dar, de acum încolo va fi și mai greu. Echipa va intra în competiție după o perioadă în care jucătoarele au fost în izolare. Înainte de reunire nu știu câte dintre ele au reușit să facă exerciții. L-am rugat pe preparator să le facă un program astfel încât ele să poată să își păstreze tonusul.

Vă mulțumesc și mult succes! Hai România!

– Mulțumesc și eu! Hai România

Programul României în grupa D la Campionatul European de handbal: 

  • România – Germania, joi, 3 decembrie, ora 19:00
  • România – Polonia, sâmbătă, 5 decembrie, ora 17:00
  • România – Norvegia, luni, 7 decembrie, ora 21:30

Lotul convocat de Bogdan Burcea pentru turneul final din Danemarca: 

  • Portari: Yuliya Dumanska (Podravka), Denisa Dedu (CSM București), Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița)
  • Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (HC Zalău), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)
  • Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
  • Centri: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur)
  • Interi dreapta: Ana Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid București)
  • Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București), Sonia Seraficeanu (Minaur)
  • Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina), Alexandra Subțirică (Gloria Buzău)

* Laura Moisă a fost depistată pozitiv în Danemarca și este în izolare. Ea se poate alătura lotului dacă va avea două teste negative într-un interval de 7 zile

  • 4 este locul pe care l-a ocupat România la Euro 2018
  • 14 ianuarie 2020 este data la care Bogdan Burcea a fost numit selecționer al echipei naționale 

 

ADVERTISEMENT