Sport

Bogdan Deac, victoria carierei! L-a bătut pe Maxime Vachier-Lagrave cu piesele negre și este lider la Superbet Classic Chess

Bogdan Deac l-a învins pe Maxime Vachier-Lagrave și este lider la Superbet Classic Chess, alături de Fabiano Caruana.
07.06.2021 | 15:51
Bogdan Deac victoria carierei La batut pe Maxime VachierLagrave cu piesele negre si este lider la Superbet Classic Chess
Bogdan Deac l-a învins pe Maxime Vachier-Lagrave și este lider în Superbet Classic Chess, alături de Fabiano Caruana
ADVERTISEMENT

Bogdan Deac a reușit victoria carierei, una dintre marile surprize ale acestui an. Românul de 19 ani l-a învins pe Maxime Vachier-Lagrave, unul dintre cei mai buni jucători din lume. Locul 2 la Turneul Candidaților, în luna aprilie, la Ekaterinburg.

Maxime Vachier-Lagrave a ales să joace Ruy Lopez, una dintre cele mai populare deschideri, și părea să aibă un ușor avantaj. O gafă comisă de francze la mutarea 30 i-a permis lui Deac să preia inițiativă. MVL a continuat să facă unele inexactități și a fost nevoit să cedeze în cele din urmă, după 44 de mutări.

ADVERTISEMENT

Bogdan Deac l-a învins pe Maxime Vachier-Lagrave. Este pe primul loc la Superbet Chess Classic 2021, alături de Fabiano Caruana. Americanul a treecut de Constantin Lupulescu

Constantin Lupulescu, celălalt român de la Superbet Classic Chess, a fost învins de principalul favorit al competiției, Fabiano Caruana. Lupulescu a ales Apărarea Franceză în disputa contra vicecampionului mondial. Două greșeli ale românului, comise la mutările 20 și 26 au fost imediat speculate de american. Caruana s-a impus în doar 28 de mutări.

Constantin Lupulescu a ales Apărarea Franceză în partida cu Fabiano Caruana, dar nu i-a făcut față americanului

Bogdan Deac și Fabiano Caruana sunt primii clasați după primele două etape disputate la Superbet Chess Classic. Celelalte trei partide disputate în cadrul competiției s-au terminat cu remize. Iată rezultatele complete de duminică:

ADVERTISEMENT
  • Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac 0-1
  • Fabiano Caruana – Constantin Lupulescu 1-0
  • Wesley So – Levon Aronian 1/2-1/2
  • Anish Giri – Teimour Radjabov 1/2-1/2
  • Shakhriyar Mamedyarov – Alexander Grischuk 1/2-1/2
Partida vedetă a zilei, Anish Giri – Teimour Radjabov, s-a terminat cu o remiză

Alexia Iordache, Alessia Ciolacu, Ciprian Teleman și Virgil Stănescu au făcut prima mutare simbolică. Cele două fete, campioane la junioare, au făcut remize la partidele demonstrative

Primele mutări în runda a doua au fost făcute, simbolic, de ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării, Ciprian Teleman, fostul baschetbalist Virgil Stănescu și campioanele de la junioare, Alexia Iordache și Alessia Ciolacu. Cele două fete au reușit să facă remize în partidele demonstrativa cu marii maestri internationali care au avut loc la ceremonia de deschidere.

ADVERTISEMENT

“Mă bucur pentru orice inițiativă care readuce șahul în prim-plan. Pentru copii, cel puțin, este unul dintre cele mai bune moduri în care poate fi investit timpul lor, antrenând capacități cum ar fi memoria, recunoașterea unor modele structurale, proiecția în viitor sau luarea deciziilor.

Acestea pot deveni factori de succes în anumite tipuri de carieră. Îmi ofer toată susținerea pentru activitățile extrașcolare care îi pot pregăti pe copiii noștri pentru viitor”, a declarat ministrul Ciprian Teleman.

ADVERTISEMENT
Ministrul Ciprian Teleman a făcut prima mutare, simbolic, în partida Anish Giri – Teimour Radjabov.

Bogdan Deac îl înfruntă pe Mamedyarov în runda 3. Lupulescu e în căutarea primei victorii și îl va avea ca adversar pe Anish Giri

Runda a treia se va desfăsura luni, la hotelul Sheraton, începând cu ora 15.00. Prima mutare va fi făcută de Florin Răducioiu, component al Generației de Aur. Iată programul complet al partidelor de luni.

  • Levon Aronian – Fabiano Caruana
  • Bogdan Deac – Shakhriyar Mamedyarov
  • Alexander Grishchuk – Wesley So
  • Teimour Radjabov – Maxime Vachier-Lagrave
  • Constantin Lupulescu – Anish Giri

Superbet Chess Classic e prima etapă din Grand Chess Tour, circuit lansat de marele campion Garry Kasparov. Cei 10 combatanți se vor înfrunta fiecare cu fiecare, pe parcursul a nouă runde. Câștigătorul va fi desemnat în funcție de punctajul acumulat. Premiile totale ale acestei ediții a competiției sunt de 325.000 de dolari. Superbet este sponsor principal al turneului.

 

ADVERTISEMENT