News

Bogdan Drăghici s-a plâns de rele tratamente și ”măsuri degradante”, în închisoare. Avocatul s-a incendiat în fața ambasadei Rusiei

Bogdan Drăghici, avocatul care a intrat cu mașina în poarta ambasadei Rusiei la București, după care s-a incendiat, reclamase că a fost traumatizat în perioada în care a stat în arest.
06.04.2022 | 13:10
Bogdan Draghici sa plans de rele tratamente si masuri degradante in inchisoare Avocatul sa incendiat in fata ambasadei Rusiei
Bogdan Drăghici a murit în această dimineață, după ce a intrat cu mașina în gardul Ambasadei Rusiei la București / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Avocatul Bogdan Drăghici, cel care a lovit cu mașina, miercuri dimineață, gardul Ambasadei Federației Ruse, după care s-a incendiat, și-a petrecut câțiva ani în arest preventiv, fiind cercetat pentru agresiune sexuală asupra unui minor. În această perioadă, el a intrat de mai multe ori în conflict cu cei din conducerea penitenciarului Rahova.

Bogdan Drăghici a făcut greva foamei, în închisoare

În 2020, Bogdan Drăghici i-a acuzat pe șefii închisorii de ”comportament abuziv” și ”măsuri degradante”, după ce aceștia nu i-au respectat decizia de a intra în greva foamei. Avocatul a reclamat atunci că, la două săptămâni după ce a declarat că se află în refuz de hrană, gardienii l-au mutat înapoi în celulă, alături de ceilalți deținuți care aveau acces necondiționat la alimente.

ADVERTISEMENT

Drăghici s-a plâns atunci că nu a mai beneficiat de măsurile obligatorii pentru astfel de situații, respectiv vizită și examinare din partea medicului penitenciarului, cel puțin o dată pe zi. El susținea atunci că suferă de afecțiuni hepatice care necesită tratament de specialitate.

”Or, în aceste condiții, petentul a apreciat că este supus unor măsuri degradante luate asupra sa prin cazare, după 2 săptămâni de refuz de hrană, într-o cameră alături de alți deținuți care au acces la hrană necondiționat”, se arată în cererea lui Drăghici.

ADVERTISEMENT

Cererea fostului șef al asociației T.A.T.A. a fost respinsă, pe motiv că, în realitate, medicul constatase ”încetarea stării de de refuz de hrană, ca urmare, care a fost consecința determinărilor clinice ale alimentării persoanei condamnate”.

Bărbatul s-a plâns că nu are acces la probele care-l puteau salva de condamnare

O altă plângere formulată de Bogdan Drăghici a fost aceea în care a cerut să aibă acces la propriul laptop și la un spațiu de stocare extern, pentru a-și putea pregăti apărarea în procesul în care era judecat de agresiune sexuală asupra unui minor. Bogdan Drăghici a ajuns până în instanță, motivând că șefii penitenciarului nu i-au răspuns la solicitare și, în acest fel, îi este încălcat dreptul la apărare în dosarul în care s-a dispus arestarea lui preventivă. Drăghici a atașat o copie a memoriului, o adresă formulată de reprezentanții penitenciarului precum și una primită de la Secția 9 poliție, acolo și-a petrecut prima perioadă de arest preventiv.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, răspunsul a fost că ”petentul nu a formulat o cerere prin care să solicite adminisitrației penitenciarului să i se permită consultarea materialelor probatorii pe care petentul le deține în mediile de stocare”. Ca urmare a acestei stări de fapt, acțiunea lui Drăghici a fost respinsă.

Drăghici s-a plâns că nu-și poate vedea fratele

De-a lungul perioadei petrecute în spatele gratiilor, Bogdan Drăghici a mai acuzat conducerea închisorii că nu i-au permis fratelui său să vină să-l vadă, alături de mama lui, din cauza măsurilor anti-COVID-19. De asemenea, el s-a plâns că citațiile din dosarele pe care le avea pe rol îi erau comunicate cu întârziere, uneori chiar și după ce a avut loc termenul.

ADVERTISEMENT

O altă problemă ridicată de Drăghici a fost aceea că nu i se respectă confidențialitatea convorbirilor în sectorul de vizită, la întâlnirile cu avocații și cu familia, acestea neavând ușă ”până jos”, că receptoarele nu funcționează corespunzător și că unele cabine sunt folosite în același timp și pentru videocoferințe.

Avocatul Bogdan Drăghici a lovit cu mașina poarta ambasadei, după care s-a incendiat

Bogdan Drăghici a fost condamnat, marți, la 15 ani și 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat că și-a agresat sexual propria fiică, conform unor informații apărute în presă. Decizia nu este definitivă, avocatul aflându-se sub control judiciar la momentul anunțării deciziei. De asemenea, el era trimis în judecată și în alte dosare, pentru fapte asemănătoare.

În dimineața zilei de miercuri, 6 aprilie, Bogdan Drăghici a lovit cu mașina gardul Ambasadei Federației Ruse la București, după care s-a autoincendiat. În urmă cu câteva zile, acesta a postat pe contul lui de socializare un mesaj de susținere a Ucrainei. Totuși, nu este foarte clar dacă gestul său extrem are legătură cu războiul declanșat de Rusia, la sfârșitul lunii februarie.

ADVERTISEMENT