Bogdan Ivan, ministrul social-democrat al Digitalizării, a declarat, marți, că, în ciuda faptului că PSD și PNL vor fi adversari la alegerile prezidențiale și legislative, trebuie asigurată o stabilitate după aceste alegeri, „ca să mai putem sta la aceeași masă”.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării și membru PSD, a comentat, marți, relațiile dintre social-democrați și liberali, în prag de alegeri prezidențiale și parlamentare. Ivan a spus că, în ciuda faptului că cele două formațiuni politice se vor înfrunta în noiembrie și în decembrie, nu trebuie să fie „dușmani” pentru că guvernarea și stabilitatea trebuie asigurate și după alegeri.
„Suntem competitori politici, nu suntem dușmani, ca să zic așa. Și eu cred că și în campanie trebuie să avem o anumită decență, pentru că a trecut și 9 iunie, știm cu toții ce scandal a fost de la nivel de comună până la nivel național între diferiți competitori, poate chiar din PSD și PNL. Dar a trecut 9 iunie.
Ca oameni politici asumați și maturi trebuie să avem grijă ca atunci când avem astfel de competiție, să nu creăm niște rupturi atât de mari între noi ca după ce trece ziua votului să mai putem sta la aceeași masă, să avem încredere unii în alții și când stabilim ceva să ne ținem de cuvânt. E mai important să ai asigurată o formă de stabilitate decât cine a aruncat cu mai mult noroi în celălalt”, a declarat Bogdan Ivan la B1TV.
Ministrul Digitalizării a continuat spunând că social-democrații „au fost mai eleganți” în perioada alegerilor locale și europarlamentare și după, și că este convins că dacă Marcel Ciolacu ajunge președintele României, o să fie „stabilitate cel puțin patru ani de-acum înainte”.
„Dacă ne uităm statistic, noi, cei din PSD, chiar am fost mai mult decât eleganți în această perioadă, pentru că eu cred că s-au schimbat vremurile, nu trebuie toți să fim mereu de acord unii cu ceilalți. Așa e în democrație și e normal să fie așa. Dar când vine vorba de lucrurile majore pentru România, atunci trebuie să stăm la aceeași masă să închidem discuțiile. Urmează o perioadă în care vom fi competitori politici, dar trebuie să ne gândim și ce rămâne după ziua votului, așa că eu sper că Marcel Ciolacu să ajungă președintele României și apoi o să avem stabilitate cel puțin patru ani de-acum înainte”, a declarat Ivan.
Ministrul Digitalizării a vorbit și despre congresul PSD de sâmbătă, unde, a explicat el, vor fi aleși președintele partidului, prim-vicepreședinții, vicepreședinții, secretarul general și va fi desemnat candidatul la prezidențiale, anunțând că va exista, în premieră, votul online.
„În premieră va fi un vot online, ceea ce ne va ajuta foarte mult să scurtăm timpii până se face procedura de vot și vor fi numărate voturile și vom ști în câteva zeci de minute care e opțiunea delegaților din toată țara”, a spus Ivan.
Ministrul Digitalizării a mai spus că la congres social-democrații vor vota „în proporție covârșitoare” pentru Marcel Ciolacu, care are „capacitatea sa de a pune România pe un făgaș normal”. Bogdan Ivan a trecut în revistă rezultatele liderului social-democraților, spunând că și-a asumat guvernarea într-un context dificil, cu războiul din Ucraina la graniță și cu o situație politică internă instabilă, dar și plafonarea prețurilor la energie și gaze și a adus țara „la aceeași masă” cu familia social-democraților din Europa.
„Ne-a adus la aceeași masă cu lideri social-democrați europeni, de la Olaf Scholz la Petro Sanchez, care ne-au asigurat susținerea pentru intrarea navală și aeriană în Schengen. De la SUA, în Emiratele Arabe sau Turcia a fost primit la cel mai înalt nivel și a știut cum să gestioneze această relație cu marii jucători mondiali.
Pot să spun și la nivel personal, când stabilești ceva cu Ciolacu, se ține de cuvânt (…) Adversarii politici de peste tot pot să recunoască că premierul Ciolacu e parolist. Și, ca o părere personală, e un patriot autentic”, a spus Ivan.