Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a venit cu noi precizări, luni, despre fermele de boți, spunând că a fost deschis deja un dosar penal de către instituțiile abilitate pentru „infracțiuni de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune, dar și comunicarea de informații false”.
Bogdan Ivan a declarat că nu poate dezvălui în acest moment care dintre candidați au folosit aceste ferme de boți, invocând ancheta în curs și că a fost deschis un dosar penal pentru mai multe infracțiuni, inclusiv informatice.
„E o informație pe care nu pot să v-o fac publică acum, pentru că am anumite constrângeri de natură legală pentru că e o investigație a instituțiilor abilitate în acest moment, care au deschis deja un dosar penal pentru infracțiuni de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune, dar și comunicarea de informații false”, a declarat Bogdan Ivan pentru B1TV.
Ministrul Digitalizării a mai informat că toate datele referitoare la implicarea acestor conturi în campania electorală au fost transmise de marile platforme social-media către instituțiile abilitate ale statului român, în urmă cu o săptămână, la ora actuală fiind în derulare investigații.
„Toate datele referitoare la adresele acelor așa-zise ferme de boți sunt transmise de către marile platforme către instituțiile statului încă de acum o săptămână, de când am avut raportul final, joia trecută a avut loc acest lucru, iar acum e o investigație în derulare. Cei de la Poliție, precum și alte instituțiile abilitate o să îi sancționeze, conform legii, pe toți cei care nu au respectat regulile”, a precizat ministrul Digitalizării.
Autoritățile din România au făcut solicitări către giganți social-media precum Meta și TikTok în urma discuțiilor din spațiul public potrivit cărora alegerile prezidențiale ar putea să fie influențate de pe rețelele sociale.
Bogdan Ivan a vorbit despre existența a zeci de conturi false, parte a unor „rețele mai complexe”, care au fost la rândul lor eliminate, acum fiind făcute cercetări și pentru eliminarea acestor conturi.
„Ceea ce pot să vă spun că s-a întâmplat până acum, în cel mai scurt timp de când au fost reclamate aceste practici, au fost identificate zeci de conturi care sunt parte a unor rețele mult mai complexe, iar toate acele rețele au fost eliminate, ca și conținut, de pe marile platforme, iar în momentul de față sunt în derulare alte zeci de investigații care au ca și efect înlăturarea acestor conturi false și a unor rețele de conturi false, precum și deservirea lor către instituțiile de aplicare a legii”, a continuat Ivan.
„Astăzi, ministerul nu este o instituție abilitată să facă anchete penale. Sunt alte instituții abilitate să facă acest lucru, care astăzi au în derulare investigații foarte precise, în baza informațiilor tehnice furnizate de către marile platforme, pentru a le identifica și a-i trage la răspundere, în fața legii, pe cei care au folosit astfel de tehnici”, a adăugat ministrul.
În ce privește relelele care au fost eliminate, Bogdan Ivan a mai spus: „Zeci de conturi, parte din rețele foarte mari. Asta înseamnă că putem vorbi de sute sau chiar mii de conturi. Pentru că în clipa în care a fost identificată o rețea de astfel de conturi, ea face parte dintr-o rețea de 50 până la 500 de conturi. În clipa în care a fost eliminat un singur cont, s-a eliminat întreaga rețea din care face parte acel cont”.