News

Bogdan Licu și Iulia Scântei, validați în Parlament pentru posturile de la CCR

Cele două camere ale Parlamentului au votat astăzi propunerile înaintate de partide pentru cele două posturi de la CCR, validându-i pe Bogdan Licu și pe Iulia Scântei.
03.05.2022 | 15:18
Bogdan Licu si Iulia Scantei validati in Parlament pentru posturile de la CCR
Bogdan Licu și Iulia Scântei își vor începe mandatele la Curtea Constituțională în iunie. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Procesul de selectare a celor doi judecători numiți de Senat și Camera Deputaților s-a încheiat, parlamentarii validând marți, 3 mai, propunerile înaintate de partidele din coaliția de guvernământ.

Bogdan Licu și Iulia Scântei vor avea un mandat de 9 ani la CCR

În urma voturilor din cele două camere ale Parlamentului și a înțelegerii făcute între conducerile partidelor de la guvernare, Bogdan Licu (PSD) a fost ales pentru a-l înlocui pe Valer Dorneanu. Pentru postul eliberat de Mona Pivniceu a fost aleasă Iulia Scântei (PSD), potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Cei doi vor avea un mandat de 9 ani, iar președintele Klaus Iohannis va trebui să facă, de asemenea, o numire pentru CCR. În ceea ce privește voturile, Bogdan Licu a fost ales cu 208 ”pentru” și 93 ”contra”. Iulia Scântei, în schimb, a primit 76 ”pentru” şi 34 ”împotrivă”.

”Vreau să vă spun tuturor că este o onoare pentru mine să fiu aici, în faţa dumneavoastră. Despre mine pot să vă spun că sunt magistrat, am o vechime de peste 25 de ani în magistratură.

ADVERTISEMENT

Am parcurs aproape toate etapele profesionale în cadrul Ministerului Public, de la procuror cu funcţie de execuţie până la prim-adjunct al procurorului general.

În două situaţii am fost şi procuror general interimar. În anul 2016 pentru trei luni şi în anul 2019 pentru 10 luni.

ADVERTISEMENT

Am fost şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, vicepreşedinte la CSM şi sunt pregătit să preiau mandatul de judecător la Curtea Constituţională”, a declarat Bogdan Licu, marți, în plenul Camerei Deputaților.

Câți judecători are CCR și cine îi alege

Reamintim că, potrivit Constituției, numirea noului judecător de la CCR trebuie făcută cu cel puțin 30 de zile înainte de încheierea mandatului magistratului predecesor.

ADVERTISEMENT

Nouă judecători are CCR, care vor ocupa această funcție pentru un mandat de 9 ani. De subliniat este faptul că funcția nu le poate fi prelungită sau înnoită.

Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiți de deputați, trei de senatori și trei de președintele țării. Din trei, în trei ani Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul acestora.

ADVERTISEMENT