News

Cine este Bogdan Mihei, noul șef al vămilor din România! De ce a fost demis în trecut de Viorica Dăncilă și Darius Vîlcov

Cine este Bogdan Mihei, noul șef al vămilor din România! Apropiat de Partidul Social Democrat, acesta a mai condus în trecut și Vama Otopeni, dar a fost și vicepreședinte la ANAF
14.12.2021 | 14:46
Cine este Bogdan Mihei noul sef al vamilor din Romania De ce a fost demis in trecut de Viorica Dancila si Darius Vilcov
Cine este Bogdan Lari Mihei, noul șef al vămilor din România! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă mișcare agită apele în politica românească după ce premierul Nicolae Ciucă a decis numirea lui Bogdan-Lari Mihei în funcţia de preşedinte al Autorităţii Vamale Române. Între timp, decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Bogdan-Lari Mihei va avea și rang de secretar de stat. De remarcat că numirea acestuia s-a făcut la propunerea ministrului Finanţelor.

ADVERTISEMENT

Cine este Bogdan Mihei, noul șef al vămilor!

Interesant este că Autoritatea Vamală Română reprezintă o nouă instituție, una care a fost înființată printr-o lege votată în Parlament în urmă cu aproape două luni de zile, pe vremea când țara traversa o adevărată criză politică.

În scurt timp, AVR va deveni o instituție de forță în țară și va controla toate vămile interne. Concret, Autoritatea Vamală Română va scoate vămile din administrarea ANAF și le va reuni într-o instituție de sine stătătoare, una care se va raporta Ministerului Finanţelor.

ADVERTISEMENT

Noul șef, Bogdan Mihei nu este străin de asemenea funcții importante. Încă din 2018 acesta a fost numit al doilea om din ANAF. Pe lângă postul de vicepreședinte, Mihei coordona și activitatea Direcţiei Generale a Vămilor.

Se întâmpla lucrul acesta când Liviu Dragnea controla încă Partidul Social Democrat. De altfel, numirea lui Mihei ar fi fost făcută chiar pe această filieră.

ADVERTISEMENT

De ce a fost demis în trecut de Viorica Dăncilă și Darius Vîlcov

La puțin timp după ce Partidul Social Democrat a pierdut alegerile europarlamentare și liderul Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare, premierul de atunci, Viorica Dăncilă l-a schimbat din funcție pe vicepreședintele ANAF, nimeni altul decât Bogdan Mihei.

De remarcat că decizia luată de Viorica Dăncilă a venit după ce Darius Vâlcov a impus-o pe Mihaela Triculescu la șefia ANAF. În locul lui Mihei a fost numit prin decizie a premierului apărută în Monitorul Oficial, Ștefan-Cosmin Doliș, fost ofițer specialist II în Poliția Română.

ADVERTISEMENT

Ce avere are noul președinte al Autorităţii Vamale

Potrivit ultimei declarații de avere pe care Bogdan Mihei a publicat-o pe site-ul ANAF, acesta nu deține terenuri agricole, forestiere, intravilane, extravilane sau luciu de apă.

Are un apartament în București cumpărat în 2001 alături de soția sa, Mihei Mălina. Cei doi nu au mașini, bijuterii, obiecte de artă, colecții de artă sau bunuri care depășească valoarea de trei mii de euro. De asemenea, noul șef de la AVR nu deține nici măcar un cont deschis pe numele lui și nu are nici credite făcute în bancă sau alte datorii.

Ca vicepreședinte la ANAF, Bogdan Mihei a câștigat nu mai puțin de 92.338 lei în urmă cu doi ani de zile. La un calcul simplu, acesta a ridicat în fiecare lună peste 7600 de lei.

Ceva mai mulți bani a încasat soția actualului președinte AVR. Mălina Mihei a adus acasă, în 2019, de la Curtea de Conturi, 94.400 lei, adică peste 7800 de lei în fiecare lună.

Din 1991 până în 1998, Bogdan Mihei a urmat cursurile Universității Tehnice de Construcții București, unde a făcut Facultatea de Construcții Civile, Agricole și Industriale. Și-a luat licența și în Drept la Universitatea Biotera Facultatea de Drept / Universitatea Transilvania Brașov.

Și-a obținut masteratul la SNSPA cu o lucrare despre Managementul organizațiilor politice și civile. A urmat apoi mai multe cursuri printre care „Măsuri anticorupție pentru Poliția de frontieră și vamă” sau „Program de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici”.

ADVERTISEMENT