News

Bogdan Olteanu, aproape de eliberare. Fostul lider PNL a primit 1 milion euro mită de la Sorin Ovidiu Vîntu

Tribunalul București a dat undă verde eliberării din închisoare a lui Bogdan Olteanu, fost lider al Partidului Național Liberal. Decizia nu este definitivă.
08.07.2022 | 17:54
Bogdan Olteanu aproape de eliberare Fostul lider PNL a primit 1 milion euro mita de la Sorin Ovidiu Vintu
Bogdan Olteanu, fostul lider PNL, poate scăpa de închisoare. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Olteanu fusese condamnat la 5 ani de închisoare pentru că îl numise guvernatorul Deltei pe Liviu Mihaiu, după ce primise mită 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Bogdan Olteanu, aproape să scape de închisoare

Potrivit minutei, decizia instanței nu este definitivă. ”Admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat Bogdan Olteanu. Dispune rejudecarea cauzei în fond și stabilește în acest sens, termen pe 05.09.2022, ora 11, pentru care va fi citat petentul-condamnat și înștiințat apărătorul ales.

ADVERTISEMENT

În baza art.460 alin.1 Cpp suspendă executarea s.p. nr.1960/2019 din 24.12.2019 pronunțată de Tribunalul București, din 29.10.2020 a Curtii de Apel Bucuresti, Secția a -I-a Penală, pronunțate în dos. nr.20082/3/2017”, se arată în document.

De asemenea, Bogdan Olteanu are următoarele obligații:

”a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată instanta de judecata cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să nu părăsească limita teritoriala a Romaniei, decât cu încuviinţarea prealabilă a instantei de judecata;
d) să nu se apropie de numitii Eftime Ionut Adrian, Ifteni Ion,Turcan Octavian, Mihaiu Liviu Georgica, Enache Sorin, Teodorescu Gheorghe, Pasti Vladimir Sergiu, Ghergut Dan Ion, Zavaleche Cecilia, Cononov Paul, Popa Octavian Marius, Korodi Atilla, Motreanu Dan Stefan, Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, Vantu Sorin Ovidiu, Buzelan Ionut Vasile, Baluta Aurelian si Pop Tudor Octavian, de membrii familiilor acestora, si să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale”.

ADVERTISEMENT

Instanța anunță că, în cazul în care nu vor fi respectate aceste puncte, executarea pedepsei poate fi revocată.

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv în octombrie 2020 la 5 ani de închisoare cu executare. Fost lider al PNL în anii 2000 și apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, Olteanu a fost și președinte al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influență și au cerut 10 ani de închisoare în dosarul în care e acuzat că ar fi luat mită 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu. Potrivit procurorilor, ar exista nenumărate dovezi că Olteanu e vinovat.

Trimis în judecată în 2016, Olteanu a fost acuzat că în 2008, când era președinte al Camerei Deputaților, a primit 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. De altfel, Mihaiu a fost numit în 18 septembrie în această funcție.

ADVERTISEMENT

Suma de 1 milion de euro ar fi fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA. Ulterior, banii au fost retrași în numerar în trei zile consecutive. ”Răsplata” a ajuns în cele din urmă la Olteanu, susțin procurorii DNA.

ADVERTISEMENT