Fotbal intern

Bogdan Stelea nu știe imnul României! “Nu îmi plac cuvintele. E ca şi cum tot timpul am fi bătuţi în cap şi am dormi pe noi!”

01.12.2018 | 15:46
Bogdan Stelea cântând imnul României la un meci al naționalei

Bogdan Stelea a jucat în naționala României la trei turnee finale și a fost om de bază în Generația de Aur. I-a cântat de 91 de ori imnul la națională, dar portarul habar n-are cuvintele de la “Deșteaptă-te, române!”. De Ziua Națională, Bogdan Stelea a dezvăluit de ce nu știe imnul. Nu l-am învăţat. Nu îl ştiu nici acum, nu ştiu cuvintele.  Nu l-am învăţat şi nici nu îl învăţ pentru că nu îmi plac cuvintele. Chestia asta cu ‘Deşteaptă-te, române!’ mă bulversează. E ca şi cum tot timpul am fi bătuţi în cap şi am dormi pe noi.”, a spus “Arnold” într-un interviu pentru Telekom Sport.

Bogdan Stelea a fost prezent la toate turneele finale la care s-a calificat Generația de Aur. A fost rezerva lui Silviu Lung în Italia ’90 și apoi a jucat în SUA ’94, Euro ’96, Franța ’98, Euro 2000. Chiar dacă înainte de 90, lui Stelea i se cânta “Trei culori”, imnul din perioada comunistă, fostul portar al naționalei nu a fost încântat nici de actualul imn “Deșteaptă-te, române!”.

Bogdan Stelea nu știe cuvintele imnului, dar îi place melodia!

Versurile scrise de Andrei Mureșanu nu sunt pe placul lui Bogdan Stelea. Portarul din perioada de glorie a României este mai degrabă atras de muzica imnului compusă de Anton Pann. “Mă mişcă pentru că ştiu ce înseamnă a reprezenta ţara şi linia melodică îmi place, dar cuvintele în sine şi, în special, refrenul nu mă mişcă sub nicio formă. În permanenţă, în momentul în care ascult imnul şi datorită faptului că ştiu ce înseamnă imnul, mi se face pielea de găină, mă mişcă şi mă motivează enorm. Dar dacă stau să ascult cuvintele, nu.”, a declarat Bogdan Stelea.

Bogdan Stelea în partida România – Franța 1-3, pe 11 octombrie 1995

Bogdan Stelea a fost portarul reprezentativ al Generației de Aur și a apărat la 4 turnee finale de Campionat European sau Mondial. În cei 17 ani petrecuți la echipa națională ca portar, lui Bogdan Stealea i s-a cântat imnul de 91 de ori. Mai mult în 2013, Stelea a fost și selecționer al naționalei României de tineret, echipă care acum s-a calificat la Euro 2019.

  • 17 ani a jucat Bogdan Stelea în naționala României, pentru care a strâns 91 de selecții.