Fotbal intern

Bogdan Vintilă, peste Rădoi, Reghecampf, Dică și Teja! Ultimul antrenor care a câștigat mai multe puncte a adus titlul la FCSB

24.12.2019 | 13:39
Bogdan Vintila peste Radoi Reghecampf Dica si Teja Ultimul antrenor care a castigat mai multe puncte a adus titlul la FCSB
ADVERTISEMENT

Bogdan Vintilă a fost adus la FCSB în august ca o soluție de avarie, după un început modest de sezon, în care „roș-albaștrii” ocupau o poziție retrogradabilă. Deși numirea sa a fost privită cu foarte mult scepticism, în primele 15 meciuri conduse în campionat Vintilă a câștigat mai multe puncte decât Mihai Teja, Nicolae Dică, Laurențiu Reghecampf, în al doilea mandat și Mirel Rădoi.


  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – FCSB: 2.32 este cota pentru „Primul gol: FCSB”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Costel Gâlcă și Laurențiu Reghecampf, singurii mai buni decât Vintilă

Laurențiu Reghecampf, în primul mandat, din sezonul 2012 – 2013, și Costel Gâlcă sunt singurii antrenori care au acumulat mai multe puncte în primele 15 meciuri conduse pe banca FCSB-ului în campionat.

„Reghe” a fost adus la FCSB după o jumătate de sezon în care a făcut „minuni” la Chiajna, reușind să evite retrogradarea cu o echipă ce părea condamnată în ianuarie. În primele 15 meciuri antrenate în campionat pe banca „roș-albaștrilor”, Reghecampf a adus 38 de puncte în sezonul 2012 – 2013, în care FCSB avea să câștige titlul, primul după o pauză de șapte ani.

ADVERTISEMENT
  • Laurențiu Reghecampf (iulie – noiembrie 2012) – primele 15 meciuri – 12 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere – 38 de puncte

Laurențiu Reghecampf a plecat în 2014, după două titluri câștigate, fiind atrasă de oferta lui Al Hilal, iar Gigi Becali l-a numit pe Costel Gâlcă antrenor principal. Deși nu avea o experiență bogată, antrenând doar echipa secundă a celor de la Almeria și România U17, fostul component al Generației de Aur a avut un start de sezon identic cu cel al lui Reghecampf.

ADVERTISEMENT

Cu Gâlcă pe bancă, FCSB a acumulat 38 de puncte în primele 15 etape ale sezonului 2014 – 2015, la finele căruia a câștigat al treilea titlu consecutiv, al 27-lea, ultimul, cel puțin până acum, din istoria clubului.

  • Costel Gâlcă (iulie – noiembrie 2014) – 15 meciuri – 12 victorii, 2 egaluri, 1 înfrângere – 38 de puncte
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi, dezamăgire. Revenirea lui „Reghe”

Costel Gâlcă a plecat de la FCSB după un sezon în care a adus trei trofee în vitrina clubului, iar înlocuitorul său a fost Mirel Rădoi, proaspăt retras din cariera de jucător. Fără licență Pro, trecut în acte director sportiv, fostul căpitan al „roș-albaștrilor” a acumulat 27 de puncte în primele 15 meciuri și a fost dat afară la sfârșitul lui noiembrie.

  • Mirel Rădoi (iulie – octombrie 2015) – primele 15 meciuri – 7 victorii, 6 egaluri, 2 înfrângeri – 27 de puncte

Laurențiu Reghecampf revenea pe banca FCSB-ului în decembrie 2015, dar nu mai reușea să își egaleze performanțele din primul mandat, aducând 31 de puncte în 15 meciuri, cu patru mai puține decât Vintilă în acest sezon, șapte în sezonul regular și opt în play-off, la finele căruia „roș-albaștrii” terminau pe locul secund.

  • Laurențiu Reghecampf (decembrie 2015 – mai 2016) – primele 15 meciuri – 9 victorii, 4 egaluri, 2 înfrângeri – 31 de puncte

Nicolae Dică, peste Reghecampf, nicio șansă în fața lui Vintilă

După două sezoane fără titlu, Nicolae Dică era considerat de Gigi Becali varianta ideală pentru banca tehnică a „roș-albaștrilor”. Adus la echipă după ce a reușit să promoveze SCM Pitești în liga a doua, Dică reușea 32 de puncte în primele 15 jocuri din postura de antrenor al FCSB, cu unul mai mult decât ce reușea „Reghe” în al doilea mandat, dar sub ce a făcut Vintilă în acest sezon.

Chiar dacă începutul a fost reușit, sub comanda lui Dică FCSB fiind în vârful ierarhiei în campionat și calificată în șaisprezecimile Europa League, a doua parte a sezonului a fost dezamăgitoare și formația lui Gigi Becali „a câștigat” al treilea titlu de vicecampioană consecutiv.

După un sezon și jumătate, Nicolae Dică era demis în decembrie 2018 iar înlocuitor a fost Mihai Teja, cel ce reușise o primă parte de campionat bună pe banca tehnică a celor de la Gaz Metan Mediaș.

  • Nicolae Dică (iulie – octombrie 2017) – primele 15 meciuri – 9 victorii, 5 egaluri, 1 înfrângere – 32 de puncte

Teja a rezistat doar până în vară la „roș-albaștrii”, a antrenat 15 meciuri, cinci în sezonul regular și cele 10 de play-off, din care a acumulat 32 de puncte, dar titlul ratat în favoarea CFR-ului i-a adus demisia.

  • Mihai Teja (februarie – mai 2019) – 15 meciuri: 9 victorii, 5 egaluri, 1 înfrângere – 32 de puncte

Bogdan Andone, doar șapte meciuri

Bogdan Andone a fost numit de Gigi Becali antrenor în vară, dar a rezistat doar șapte meciuri, motiv pentru care nu poate intra în calcul pentru comparație.

După un început de sezon ratat la FCSB, echipă ce a ajuns la un moment pe ultimul loc în clasament și a ratat calificarea în grupele Europa League, Bogdan Vintilă a devenit noul antrenor al „roș-albaștrilor”, însă debutul său a fost în aceeași notă cu cea a predecesorului Andone.

La primul meci, formația condusă deja de Vintilă s-a deplasat la Mediaș, iar la finalul celor 90 de minute de joc tabela stadionului arăta un neverosimil 4-0. După umilința cu Gaz Metan, a urmat al doilea meci pentru Bogdan Vintilă și, în același timp, a doua înfrângere, 0-1 cu Vitoria Guimaraes, rezultat sinonim cu eliminarea din Europa League.

După cele două meciuri, pentru FCSB a urmat o serie de nouă rezultate pozitive, șapte victorii și două remize în derby-urile cu Dinamo și CFR Cluj, încheiată cu înfrângerea în fața Astrei. După sincoma de pe Arena Națională, Bogdan Vintilă a câștigat ultimele patru jocuri din 2019, an încheiat de FCSB pe locul trei, poziție nesperată după ce în vară era „lanterna roșie” după cinci înfrângeri consecutive.

Per total, în cele 15 meciuri în care a condus echipa „roș-albastră” în campionat, Bogdan Vintilă a adunat 35 de puncte, peste Mihai Teja, Nicolae Dică, Laurențiu Reghecampf în al doilea mandat și Mirel Rădoi. Singurii care au reușit mai multe puncte au fost „Reghe” în primul mandat și Costel Gâlcă, 38 de puncte, ultimii antrenori care au adus titlul pentru FCSB.

  • Bogdan Vintilă (august – decembrie 2019) – 15 meciuri în campionat – 11 victorii, 2 egaluri, 2 înfrângeri – 35 de puncte
ADVERTISEMENT