News

Bolile banale care te ajută să învingi mai ușor coronavirus. Tu le-ai avut?

06.08.2020 | 15:50
Bolile banale care te ajuta sa invingi mai usor coronavirus Tu leai avut
ADVERTISEMENT

Coronavirus se răspândește peste tot în lume, iar oamenii de știință lucrează de mai bine de jumătate de an la crearea unui vaccin anti COVID-19.

Până când un vaccin salvator va ieși pe piață, sunt câteva boli banale care pregătesc corpul pentru lupta împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel că răcelile simple pe care le-am avut de-a lungul vieții ajută sistemul imunitar să învețe cum să facă față și în cazul unei boli. Cercetătorii susțin că unii oameni pot înfrunta lupta cu virusul și în funcție de cât de încercat a fost sistemul imunitar.

Coronavirus poate avea un impact mai mic asupra organismului dacă ai suferit de răceli simple

Un studiu publicat în revista Science enunță faptul că celulele sistemului imunitar T (limfocitele T) care recunosc coronavirusurile ce produc răcelile obişnuite identifică şi părţi din virusul SARS-CoV-2 – inclusiv pe cele ale proteinei în formă de coroană prin care acesta pătrunde în celulele umane.

ADVERTISEMENT

Sistemul imunitar își creează memorii, iar aceste memorii reacționează în momentul în care organismul intră în contact cu un alt virus, însă îi face față mai ușor decât atunci când corpul nu a fost afectat deloc sau de puține ori de boală. Deocamdată, aceasta este doar o teorie, oamenii de știință cercetând acest lucru în continuare. Aceasta ar fi și explicația pentru care anumite persoane sunt afectate mai puține sau deloc de virus, în timp ce alte persoane ajung în stare gravă la spital sau chiar și mor din cauza COVID-19.

„ Am demonstrat acum că, în cazul anumitor oameni, memoria preexistentă a limfocitelor T faţă de coronavirusurile care produc banala răceală poate recunoaşte părţi din SARS-CoV-2 sau chiar structura sa moleculară exactă”, arată Daniela Weiskopf, profesor asistent la Institutul pentru Imunologie La Jolla, California. Dacă ai un răspuns imunitar din partea limfocitelor T, poţi beneficia de o reacţie mult mai rapidă şi mai puternică a organismului în faţa acestei boli.”, a spus Alessandro Sette, coordonator al studiului.

ADVERTISEMENT
Potrivit unor cercetări, până la 50% dintre persoanele care nu au fost infectate cu COVID-19 au celule T care recunosc virusul SARS-CoV-2

S-au analizat monstre de sânge din 2015 – 2018, înainte de apariţia COVID-19 în Wuhan, China.  „ Acest studiu oferă dovezi moleculare directe, conform cărora memoria limfocitelor T poate detecta secvenţe foarte similare între coronavirusurile care produc răceala comună şi SARS-CoV-2.”, a precizat Alessandro Sette.

Oamenii de știință lucrează la un vaccin anti coronavirus și au drept ca țintă proteina care produce COVID-19.

ADVERTISEMENT

Anticorpii formaţi împotriva virusurilor care produc răceala banală sunt specializaţi doar pe aceste virusuri şi nu prezintă o reactivitate încrucişată cu SARS-CoV-2, potrivit unor studii anterioare.

COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 1.345 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România pentru ultimele 24 de ore. Până joi, 6 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 57.895 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. 28.992 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.639 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Un total de 2.566 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV2 au decedat. În intervalul 05.08.2020 (10:00) – 06.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbați și 17 femei).

ADVERTISEMENT
Tags: