News

Bolile care fac din oameni victime sigure în lupta cu Covid-19. Specialiștii îi avertizează pe români

03.05.2020 | 21:20
Bolile care fac din oameni victime sigure in lupta cu Covid19 Specialistii ii avertizeaza pe romani
ADVERTISEMENT

Persoanele care sufereau de diabet și obezitate alcătuiesc o bună parte dintre cei care au decedat în urma infectării cu coronavirus, conform datelor oficiale făcute publice.

Obezitatea și diabetul, letale

Specialiștii avertizează că zahărul, grăsimile și lipsa de mișcare ajută boala și cred că populația României ar trebui să înceapă să se gândească mai mult la sănătate.

ADVERTISEMENT

Din cele 790 de persoane care au murit în urma complicațiilor cauzate de noul coronavirus, 288 aveau hipertensiune arterială, 233 erau diabetici și 114 sufereau de obezitate.

Așadar, modul de viață al românilor ar trebui regândit pentru a preveni o astfel de situație în viitor. Adrian Marinescu, un cunoscut medic infecționist le transmite românilor să-și regândească dieta și să facă sport.

ADVERTISEMENT

“Valorile mari ale glicemeiei pot să influenţeze procesul infecţios pe de o parte, de asemenea un diabet dezechilibrat duce la complicaţii renale, vasculare şi asta bineînțeles determină mai uşor o formă severă de Covid-19”, a explicat Marinescu, conform PRO TV.

Obezitatea, o problemă reală în România

Carmen Chifiriuc, profesor de microbiologie, a explicat de ce obezitatea este o problemă reală în lupta cu coronavirus. “Pacienţii predispuşi, la care aceste mecanisme de apărare nu funcționează aşa cum ar trebui, cum e cazul acestor pecienți cu obezitate, parctic sistemul imunitar nu reuşeşte să elimine agentul infecţios la timp şi apare o fereastră în care agentul infecţios se poate multiplica în celule noastre, le distruge şi ca urmare apar leziuni”, a explicat specialistul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, un nivel ridicat al sângelui în organism crește considerabil riscul inflamațiilor și favorizează multiplicarea virusului într-un ritm care nu poate fi controlat. În aceste condiții, bolnavii de diabet sunt sfătuiți să-și măsoare des glicemia, pentru a păstra un nivel echilibrat.

Conform datelor oficiale, 1 din 3 români este supraponderal. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că în 2025 aproximativ 50% din populația lumii va fi obeză.

ADVERTISEMENT

Așadar, oamenii ar trebui să fie mult mai interesați de dietă și de sport, în măsura în care pot face acest lucru. Românii sunt sfătuiți să excludă din dietă zahărul și grăsimile, sau cel puțin să reducă considerabil cantitatea consumată.

În condițiile în nimeni nu garantează că un vaccin sau un medicament anti-Covid-19 va fi disponibil în viitor, oamenii sunt nevoiți să își adapteze stilul de viață dacă vor să aibă o șansă reală în eventualitatea în care se vor infecta.

ADVERTISEMENT
Tags: