News

Bolile care fac ravagii din cauza pandemiei de COVID-19. “Se înregistrează o creştere bruscă a deceselor”

14.11.2020 | 03:30
Bolile care fac ravagii din cauza pandemiei de COVID19 Se inregistreaza o crestere brusca a deceselor
ADVERTISEMENT

Peste 70 de persoane au murit de febră galbenă în Nigeria din septembrie până acum, iar autoritățile sanitare avertizează cu privire la reapariția bolii. Țara a înregistrat 47 de decese din cauza febrei galbene pe tot parcursul anului 2019.

Și numărul deceselor cauzate de rujeolă la nivel global este în creștere constantă, iar răspunsul la pandemia de COVID-19 duce la întreruperi ale campaniilor de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Nu sunt singurele boli care riscă să fie scăpate de sub control din cauza concentrării serviciilor de sănătate pe lupta cu noul coronavirus.

Nigeria reia campania de vaccinare împotriva febrei galbene

Oficialii nigerieni din domeniul sănătății au declarat că progresul în reducerea și eradicarea febrei galbene, poliomielitei și a altor boli prin vaccinări în masă și rețele locale de supraveghere a fost pus în pericol, deoarece serviciile sunt redirecționate în lupta împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru Controlul Bolilor din Nigeria (NCDC) a anunțat că a existat o „creștere bruscă a cazurilor și deceselor în unele comunități” în statele Enugu și Delta din sudul țării.

Decesele au urmat rapoartelor despre o „boală ciudată” nediagnosticată, pacienții tușind sânge și devenind febrili. Cel puțin patru probe au fost confirmate ca febră galbenă, a spus agenția. Acesta a adăugat că a crescut capacitatea de testare și că lucrează pentru a diagnostica toate cazurile suspecte.

ADVERTISEMENT

Oficialii guvernamentali din domeniul sănătății estimează că 72 de persoane au murit de febră galbenă în cele două state.

Nu există un tratament specific pentru această boală, care este transmite în general mediul urban de către țânțari, totuși vaccinarea are o eficacitate de aproape 100%.

ADVERTISEMENT

În ultimele decenii au fost introduse programe de vaccinare în masă pentru combaterea bolii. Dar în ultimii ani, cazurile au început să crească.

Înainte de 2017, nu mai existase un focar de febră galbenă în Nigeria de mai bine de 20 de ani, a spus Adesola Yinka-Ogunyele, medic și epidemiolog la NCDC. Criza climatică, creșterea migrației și mai puține campanii de vaccinare sunt printre motivele creșterii chiar înainte de pandemia de coronavirus.

„Încă avem probleme cu copiii nevaccinați. Cu cât sunt mai mulți copii nevaccinați, cu atât vor exista mai multe focare. Au existat o mulțime de cereri din partea sectorului sănătății și a sistemelor de supraveghere pentru a se concentra asupra COVID în timpul acestei pandemii. O altă problemă este faptul că în timpul pandemiei a existat o reducere a centrelor de sănătate utilizate, deoarece oamenii sunt precauți, astfel încât supravegherea a suferit. Cu toate acestea, există o mulțime de eforturi ale oficialilor din domeniul sănătății pentru a se asigura ca exista acum echilibru în răspunsul la boli”, precizează Adesola Yinka-Ogunyele, citată de The Guardian.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că Nigeria va relua campania de vaccinare împotriva febrei galbene, oprită din cauza coronavirusului.

La fel ca o mare parte a continentului, cazurile de coronavirus în Nigeria au fost relativ scăzute. Din ianuarie, țara a înregistrat 64.184 de cazuri confirmate și 1.158 de decese. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății se tem de un al doilea val, după o creștere a numărului de cazuri în ultimele săptămâni.

Decesele provocate de rujeolă la nivel mondial, creștere de 50% din 2016 până în 2019

UNICEF ​​și OMS au solicitat reluarea vaccinărilor în masă împotriva poliomielitei și a rujeolei, care au fost întrerupte de pandemia de COVID-19.

La nivel mondial în 2019 s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri raportate în ultimii 23 de ani. Potrivit raportului OMS și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a ajuns la 869.770 în 2019, cel mai mare număr de cazuri raportat din 1996.

Decesele cauzate de rujeolă la nivel mondial au crescut cu aproape 50% din 2016, provocând peirderea a 207.500 de vieți omenești doar în 2019.

După un progres global constant din 2010 până în 2016, numărul cazurilor de rujeolă raportate a crescut progresiv până în 2019. Comparând datele din 2019 cu scăderea istorică a cazurilor de rujeolă raportată în 2016, autorii citează eșecul vaccinării copiilor la timp cu două doze de rujeolă, vaccinurile (MCV1 și MCV2) ca principal motor al acestor creșteri a numărului de cazuri și decese.

„Aceste date transmit un mesaj clar că nu reușim să protejăm copiii de rujeolă în fiecare regiune a lumii. Trebuie să lucrăm împreună pentru a sprijini țările și a angaja comunitățile pentru a ajunge la toată lumea, peste tot cu vaccin împotriva rujeolei și pentru a opri acest virus mortal”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Focarele de rujeolă apar atunci când persoanele care nu sunt protejate de virus sunt infectate și răspândesc boala la populațiile nevaccinate sau subvaccinate. Pentru a controla rujeola și a preveni focarele și decesele, ratele de acoperire a vaccinării cu MCV1 și MCV2 necesare trebuie să ajungă la 95% și să fie menținute la nivel național și subnațional. Acoperirea MCV1 a stagnat la nivel global de mai bine de un deceniu, între 84 și 85%. Acoperirea MCV2 a crescut constant, dar este doar acum la 71%. Acoperirea vaccinării împotriva rujeolei rămâne cu mult sub 95% sau mai mare necesară cu ambele doze pentru a controla rujeola și pentru a preveni focarele și decesele.

Lupta împotriva COVID-19 a dus la întreruperi ale vaccinării contra rujeolei

Deși cazurile raportate de rujeolă sunt mai puține în 2020, eforturile necesare pentru a controla COVID-19 au dus la întreruperi ale vaccinării și la paralizarea eforturilor de a preveni și minimiza focarele de rujeolă.

În noiembrie, peste 94 de milioane de persoane erau expuse riscului de a pierde vaccinurile din cauza campaniilor de rujeolă întrerupte în 26 de țări. Multe dintre aceste țări se confruntă cu focare continue. â

Dintre țările care au amânat campaniile planificate pentru 2020, doar opt (Brazilia, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Etiopia, Nepal, Nigeria, Filipine și Somalia) și-au reluat campaniile după întârzieri inițiale.

„Înainte de a exista criza produsă de coronavirus, lumea se confrunta cu criza produsă de rujeolă care nu a dispărut”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „În timp ce sistemele de sănătate sunt tensionate de pandemia COVID-19, nu trebuie să permitem ca lupta noastră împotriva unei boli mortale să vină în detrimentul luptei împotriva alteia. Acest lucru înseamnă să ne asigurăm că avem resursele necesare pentru a continua campaniile de imunizare pentru toate bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, pe măsură ce abordăm pandemia de COVID-19.”

Pe 6 noiembrie 2020, OMS și UNICEF au lansat un apel de urgență la acțiune pentru prevenirea și răspunsul la focarele de rujeolă și poliomielită.

ADVERTISEMENT